Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2011

Plannen voor sterrenwacht

NOORDWIJK – Op het terrein van De Noordwijkse School komt een Sterrenwacht. Dat is althans het plan van Jan Rolloos, die vorig jaar samen met vrijwilliger Dirk van der Plas een originele Kuttertelescoop van Henny Keizer restaureerde en gebruiksklaar maakte.

De enige tijd geleden overleden amateur-astronoom Henny Keizer had deze Kuttertelescoop eigenhandig gebouwd. En hij kon hiermee extreem scherpe beelden van planeten krijgen. Na Keizer’s overlijden zocht zijn familie een goede bestemming voor de telescoop en met de plaatsing in het gebouw van De Noordwijkse School lukte dat. Met name de kinderen van groep 9 tonen een overmatige belangstelling in ruimtevaart, sterrenkunde en de daarmee verbonden telescoop.

Het is een enthousiasme, wat gestimuleerd kan en zou moeten worden, zo vindt Rolloos en hij heeft een project opgezet dat begin 2012 gerealiseerd moet zijn. ‘We willen een sterrenstation opzetten. Voor deze sterrenwacht zoeken we sterrenkundige groepen die samen met de groep 9-kinderen en onze leerkrachten door de telescoop kijken en uitleg geven aan hetgeen te zien is. Dit zal dan de eerste en enige sterrenwacht in Noordwijk en de Bollenstreek zijn.’

Om dit te realiseren, moeten er nog een aantal aanpassingen uitgevoerd worden. Momenteel staat de telescoop ‘als een soort afweergeschut’ in de hal van de school, maar de bedoeling is om deze sterrenkijker op een plateau aan de voorkant van de school te plaatsen, met daarboven een tegen regen en slecht weer bestendige koepel die open kan gaan. De onderwijsinstelling is naarstig op zoek naar sponsors om de 35.000 euro aan kosten te dekken.

Rolloos weet zeker dat het gaat lukken om deze Sterrenwacht te realiseren. ‘Deze Kuttertelescoop is een uniek exemplaar. Mede door de lange brandpuntafstand kunnen buitengewoon mooie foto’s van bijvoorbeeld de maan gemaakt worden. De motor zorgt ervoor dat de telescoop met de maan meedraait. Het is een heel bijzondere telescoop, waar specialisten met verbazing en bewondering naar kijken.’