Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2011

Voedselbank kan iedereen overkomen

LISSE – Sinds 2008 mag het dorp er ‘trots’ op zijn dat zich hier een voedselbank bevindt, voor mensen die niet genoeg geld meer hebben om eten te kopen. Iedere week maakt een twintigtal huishoudens noodgedwongen gebruik van deze diensten.

Iedere week worden bij het distributiecentrum van de Voedselbank Leiden de zogenoemde ‘standaardartikelen’ opgehaald. Soms is het aanbod schaars, andere keren wat ruimer. In Lisse worden deze pakketten aangevuld met de producten die de Voedselbank ontvangt van de lokale winkeliers zoals Albert Heijn en Super de Boer. Het verdelen en uitdelen van de voedselpakketten gebeurt in het Kerkelijk Centrum Poelpolder.

Vrijwilliger Marianne Bergman laat weten: ‘Voor sommige cliënten is het ophalen van het voedselpakket een echt uitje. Dan is er gelegenheid om even te praten en contacten te onderhouden onder het genot van een kopje koffie of thee.’ Het moeten gebruiken van de diensten van de voedselbank kan iedereen overkomen, aldus Bergman. ‘Een alleenstaande moeder met kinderen die in geldproblemen komt doordat haar man geen alimentatie betaalt of een zelfstandige ondernemer die failliet gaat en nog tienduizenden euro moet betalen aan zijn schuldeisers.’

De voedselbank is er voor mensen met een laag besteedbaar inkomen en is bedoeld als noodhulp, een steuntje in de rug voor diegenen die voor kortere of langere tijd financieel niet rond kunnen komen. Voedselbank Lisse bepaalt aan de hand van criteria, opgesteld door Voedselbank Nederland, wie in aanmerking komt voor een voedselpakket. Deze hulp kan geboden worden voor een periode van maximaal 3 jaar. Veelal komt deze periode overeen met de periode waarin een aflossingsverplichting bestaat in het kader van een eventuele schuldsanering. Aanmelden kan alleen via hulpverlenende instanties onder andere: ISD, GGZ, Stichting MEE, Maatschappelijk werk en Diaconie.

Bergman: ‘De voedselbank draait volledig op onbetaalde vrijwilligers en donaties. Er zijn in Lisse zes vrijwilligers die hun medewerking aan de Voedselbank verlenen. Zij zorgen ervoor dat de huishoudens, die in Lisse onder de armoedegrens leven, wekelijks een voedselpakket kunnen ophalen.’

Bedrijven of particulieren die de Voedselbank Lisse willen steunen door voedsel te doneren of een financiële bijdrage te leveren ten behoeve van de aanschaf van ontbrekende producten, kunnen contact opnemen met Gerard Vork, T. 0252 411 135, of Marianne Bergman, T: 0252 214 942.