Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 juli 2011

Weer toekomst voor Overbosch

VOORHOUT – Het Overbosch lijkt gered. Tijdens een informatiebijeenkomst van de Provincie Zuid-Holland in samenwerking met de gemeente Teylingen, werden de nieuwe plannen ontwikkelt voor de realisatie van een dubbelbaans rotonde op de plek waar nu de Nagelbrug ligt. Volgens de nieuwe (concept) tekeningen wordt geen 25%, maar slechts 3% van het bos gehaald om deze rotonde te realiseren.

Nadat in maart de eerste ontwerptekeningen van de rotonde openbaar gemaakt werden, ontstond grote onrust in het dorp. Maar liefst een kwart van het honderden jaren oude historische bos zou verdwijnen ten gunste van deze infrastructurele wijziging. De Betrokken Voorhouters (onderdeel van de Betrokken Teylingers) zetten een actie op en plantten een boom als symbool dat zij dit bos koste wat het kost willen behouden.

Tijdens de informatiebijeenkomst van woensdag 22 juni, bleek dat de Provincie dit signaal niet alleen gehoord had, maar ook daadwerkelijk gehandeld had. Waar in de eerste tekening de fietstunnel tot diep in het Overbosch was getekend, ligt deze tunnel volgens het nieuwe ontwerp meer richting de ingang van de KTS, vlak naast de N444. Piet van der Hulst, voorzitter van de Betrokken Voorhouters, toonde zich zeer tevreden over deze ontwikkelingen: ‘Er gaat nog maar 3% van het bos af en daarmee wordt dit stuk prachtige natuur gespaard. We blijven echter alert om de Provincie erop te wijzen dat het verloren gegane gebied gecompenseerd moet worden.’ De Betrokken Voorhouters zouden verder het liefst zien dat de Provincie ook haar groene gezicht toont waar het gaat om ondersteuning in het verder opknappen van het bos. Bijvoorbeeld door het realiseren van een natuurvriendelijk wandelpad danwel de creatie van visstekjes.