Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 augustus 2011

Voorwaarden nieuw woonruimteverdeelsysteem bekend

LISSE – De wijze waarop het nieuwe woonruimteverdeelsysteem wordt opgezet, wordt langzaam duidelijker. Uit een vorige week openbaar gemaakte memo, blijkt dat het oude rigide systeem waarbij er niet of nauwelijks plaats was voor maatwerk, komt te vervallen. In plaats daarvan zal het nieuwe woonruimteverdeelsysteem, dat geldt voor alle gemeenten in de regio’s Holland Rijnland en de Rijnstreek, ruimte bieden voor lokale en regionale uitgangspunten.

‘Holland Rijnland (waaronder de Rijnstreekgemeenten vallen, JD) kent één open regionale woningmarkt in de huursector, waarbinnen subregionale en lokale verschillen in vraag en aanbod worden onderkend. Er is keuzevrijheid voor woningzoekenden op basis van een simpel, transparant en rechtvaardig woonruimteverdeelmodel’, aldus de memo.

Het toewijzingssysteem is van toepassing op alle sociale huurwoningen, maar niet op de sociale koop- en particuliere sociale verhuurwoningen. Volgens het voorstel wordt tenminste 70% van de vrijkomende woningen aangeboden aan iedereen die zich als woningzoekende heeft ingeschreven voor het systeem. Maximaal 30% mag worden toegewezen volgens afwijkende, lokale beleidsregels. Zo willen veel gemeenten graag een deel van hun woningvoorraad toe kunnen wijzen aan de eigen inwoners. Dit sluit aan bij de wens van veel mensen om binnen de eigen gemeente te kunnen verhuizen.

De zogeheten ‘urgentieregeling’, waar steeds meer mensen een beroep op doen om in aanmerking te willen komen voor een sociale huurwoning, wordt drastisch beperkt, aldus de memo. ‘De woningmarkt is schaars en urgenten moeten hierin geholpen worden. Als echter aan veel personen een urgentie wordt gegeven, zijn de mogelijkheden voor regulier woningzoekenden ook beperkter.’ De reacties van alle betrokken partijen wordt in het portefeuillehoudersoverleg Ruimte van 21 september besproken. Op basis van die reacties zal de stuurgroep woonruimteverdeling de beleidsuitgangspunten in een definitief advies verwoorden. Dit najaar moet een nieuwe huisvestingsverordening zijn opgesteld. Na vaststelling door het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland zal deze ontwerpverordening voor inspraak worden vrijgegeven voor belanghebbenden en de gemeenteraden. Uiteindelijk kan de verordening dan in juni 2012 worden vastgesteld.