Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2011

Cultuurnota inspireert sector

LISSE – De conceptnota ‘Cultuur maken we samen’ zorgde dinsdag 20 september voor veel nieuwe ideeën bij de vertegenwoordigers van de verschillende culturele organisaties. Na een introductie over de nota door wethouder Adri de Roon (D66) gingen de tientallen mensen in verschillende groepjes brainstormen.

De wethouder kondigde overigens ook een nieuw initiatief aan; een gemeentelijke heffing op bouw- en infrastructuurprojecten om de aanschaf van nieuwe kunstwerken te financieren. De Roon vertelde hierover: ‘Het is vergelijkbaar met de oude 1%-regeling, alleen praten we nu over promillen. De idee is om een gemeentelijke heffing te leggen op grote wegconstructies of andere projecten die de gemeente in uitvoering heeft.’ De gemeenteraad moet nog over dit onderdeel beslissen, maar de culturele sector was hier wel voorstander van.

Tijdens de discussie met de vertegenwoordigers van de culturele verenigingen bleek dat het nogal eens schort met de samenwerking onderling. Ieder probeert voor zich publiciteit te creëren via de sociale media of posters, maar dat blijkt vaak niet effectief genoeg. Het is belangrijk om elkaar regelmatig te zien, zo werd geoordeeld. Het draagvlak voor het organiseren van een cultureel café, dat vier keer per jaar plaatsvindt, was groot en R. de Kleijn van het Fioretti College pakte de handschoen op. ‘Dan gaan we vier keer per jaar een cultureel café organiseren, maar dan op verschillende locaties. De twee locaties van het Fioretti, het Koetshuis en de bibliotheek Lisse. Deze bijeenkomsten worden dan georganiseerd op het moment dat er op een van die plekken ook bijvoorbeeld een expositie gaande is.’

Ook Herman Hollander van Kasteel Keukenhof deed een duit in het ideeënzakje: ‘We hebben een cultuurmanager nodig die er voor zorgt dat alle ideeën ook uitgewerkt worden en gestalte krijgen.’ Momenteel zijn al activiteiten ondernomen om een cultuurpunt te realiseren: een website waarop de digitale agenda van alle culturele activiteiten in Lisse te lezen zijn.

Na afloop van de avond liet De Roon weten: ‘Deze bijeenkomst is met name bedoeld om ideeën te verzamelen en te kijken wat we er mee kunnen doen. Ik hoor interessante ideeën die moeten rijpen en uitgeprobeerd worden. De cultuurnota moet niet alles voorschrijven, maar ideeën aangeven, waar mensen mee verder willen. Cultuur maken we namelijk samen.’