Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2011

Politiek is overlast Grent beu

NOORDWIJK – Het moet afgelopen zijn met de overlast op de Grent! Fractievoorzitter Carina Drijver-Van Empelen (Progressieve Combinatie) nam het tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 28 september op voor de omwonenden. Zaterdag 17 september bezochten politici op uitnodiging van wijkvereniging ‘Het Oude Zeedorp’ de Grent en wat ze tussen 24:00 uur en 03:00 uur zagen, schokte allen.

Drijver somde op: ‘Voor de bewoners is de leefomgeving in de afgelopen jaren in hoge mate verslechterd door 600 tot 1.400 geparkeerde fietsen voor de deur, geschreeuw, wildplassen (ook in brievenbussen!) en wildpoepen. Indrinkende jongeren dumpen hun afval op straat, waarna er in de loop van de nacht mee gegooid wordt als de bewoners dat afval niet zelf opruimen. Auto’s worden vernield en ruiten worden ingegooid; de verzekering is niet meer tot uitbetalen bereid.’ En als aan het eind van de drie uitgaansavonden per week om 04:00 uur ’s ochtends de laatste schreeuwende jongeren eindelijk huiswaarts keren, worden de omwonenden drie uur later gewekt door de schoonmaakploeg die met veel lawaai aan het werk gaat.

De fractievoorzitter wilde van wethouder Gerben van Duin (Puur Noordwijk) weten, wat de gemeente voor de omwonenden gaat betekenen. Ze vroeg onder meer: ‘Is het college bereid om mee te denken over de oprichting van een gezamenlijk schadefonds (van gemeente en bewoners) om dit leed te verzachten?’ Van Duin gaf geen direct antwoord op de vragen en liet weten te wachten op de uitkomsten van een geplande bijeenkomst in december. Wel vertelde hij: ‘De jeugd is momenteel het uitgaansleven aan het verpesten. In december is een evaluatie over de sluitingstijd, maar ook hoe het gaat met het uitgaan in Noordwijk en de sociale leefomgeving.’ Drijver vond drie maanden wachten veel te lang; ‘Er moet op heel korte termijn echt iets gebeuren.’

De wethouder verwees echter naar de burgemeester, die onlangs een gesprek heeft gehad met de vertegenwoordigers van de wijkvereniging, maar ging niet in op de uitkomsten van deze bijeenkomst. Buiten de vergadering om laat burgemeester Jan Pieter Lokker weten: ‘De overlast van afgelopen weekend is ontoelaatbaar. De Noordwijkse aanpak voorkomt vaak overlast, maar helaas niet altijd.’ Het uitgaand publiek moet erop kunnen vertrouwen dat het in Noordwijk tot in de kleine uurtjes gezellig en veilig is. Lokker wil op korte termijn met de Grent-ondernemers gaan praten: ‘De overlast is slecht voor het imago van De Grent en Noordwijk als geheel. Alleen door samen te werken kunnen we effectief zijn en overlast en geweld in de kiem smoren.’

Er zullen snel resultaten moeten komen, want in de politieke wandelgangen wordt nu al stilletjes gedacht om te kijken naar mogelijkheden om het uitgaansgebied te verplaatsen naar een industrieterrein. ‘Met bijvoorbeeld een megadiscotheek. Al zie ik mijn kinderen liever niet midden in de nacht van en naar zo’n industrieterrein gaan’, zo liet een politicus weten.