Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 november 2011

‘Ik heb altijd gezocht naar een balans tussen genieten, sport en werk’

Hoe is het toch met…?


NOORDWIJK – Hij is 56 jaar geleden geboren in Curaçao en in de koudste winter sinds mensenheugenis kwam hij als jonge jongen samen met zijn ouders naar Noordwijk. ‘Het was de winter van 1962 – 1963 en de Noordzee was bevroren; dat is daarna nooit meer gebeurd.’ Hij bleek een een Neeskens-achtig voetballer te zijn en veroverde met VV Noordwijk maar liefst twee landskampioenschappen. Later werd hij wethouder en vijftien jaar geleden vond hij zijn nieuwe woning in Fuerteventura. Het is dus de hoogste tijd om ons af te vragen: Hoe is het toch met Frans van der Veen, oud-wethouder, huidig bareigenaar en organisator van het Nieuwjaarsgala.

Het balgevoel kreeg Van der Veen in de straten van Noordwijk, waar hij met wat vriendjes tegen een busje trapte. In 1972 - 1973 schopte hij het tot het eerste team van Noordwijk, dat prompt landskampioen werd. Zijn tweede sportieve hoogtepunt haalde hij in 1980 met het tweede landskampioenschap: hij was een van de weinigen die dit als actieve speler bereikte.

Tussendoor studeerde Van der Veen aardrijkskunde aan de VU in Amsterdam en ook volgde hij de studies geschiedenis en maatschappijleer. Hij gaf jarenlang les aan de vroegere LEAO en LTS en de huidige Andreasschool, maar liet nooit na om te genieten van het leven. ‘Ik heb altijd gezocht naar een balans tussen genieten, sport en werk. Ik deed ook lobbywerk voor de Stichting Culturele Activiteiten Noordwijk (SCAN).’ Door deze activiteit kwam hij in contact met de politiek. ‘Het CDA en GroenLinks wilden bepalen dat we om middernacht weer uit de kroeg naar huis moesten gaan. Ik heb er een hekel aan dat anderen vertellen wat ik moet doen. Daarom heb ik 25 jaar geleden samen met de VVD’er Klaas Rubingh en Ton van Rijnberk (D66) Noordwijks Belang opgericht. Die twee zijn teruggegaan, maar ik bleef bij het plaatselijke.’

Hij schopte het zelfs tot wethouder; in de periode 1994 – 1998 presteerde hij het om zijn politieke paradepaardjes gerealiseerd te krijgen. De sluitingstijden op de Grent werden verruimd, de winkels gingen op zondag open, er kwamen meer mogelijkheden voor strandexploitatie en Noordwijk kreeg een nieuwe podiumplek. ‘De Muze staat er nog altijd, al is het door mijn opvolger niet zo afgemaakt als ik het had willen hebben.’

Tegenwoordig woont Van der Veen al vijftien jaar in Fuerteventura op de Canarische eilanden. ‘Het is daar geweldig; ik vind Fuerteventura de ideale combinatie tussen het “manana manana” van de Cariben en het arbeid adelt van Nederland. Gecombineerd met de architectuur van de Griekse eilandjes geniet ik enorm van het eiland en haar bewoners.’ Met de winst op de verkoop en verhuur van enkele huisjes kon Van der Veen zijn jeugddroom realiseren; het bezitten en runnen van een eigen barretje. Nog altijd komt hij zo’n zes keer per jaar terug naar Nederland; om zijn twee kinderen zoveel mogelijk te zien, maar ook om de voorbereidingen te treffen voor het Nieuwjaarsgala dat op 2 januari 2012 haar 25-jarig jubileum viert.

Het oorspronkelijke idee voor dit festijn was heel simpel en tegelijk succesvol. ‘We boden Caribische muziek, gratis entree en de sponsors waren blij omdat ze zich konden profileren. Die band kostte 1.500 Nederlandse guldens en samen met tien vrienden hebben we de kosten gedeeld. Hij werd voor gek verklaard; niemand dacht dat er behoefte zou zijn aan nog een Nieuwjaarsfeest op 2 januari. Dat bleek dus niet zo te zijn; het aantal bezoekers groeide eind jaren ’90 uit tot 1.800 mensen. Een aantal wat eigenlijk niet meer verantwoord was. Daarom veranderde Van der Veen het concept; de bezoekers dienden voortaan 20 euro entree te betalen en iedereen moest het Nieuwjaarsgala in galakleding bezoeken.

Van der Veen: ‘Sindsdien is het feest in balans. Iedereen is welkom. Dit jaar hebben we een nieuw concept; de Two Generations. In verschillende zalen in Hotels van Oranje bieden we verschillende soorten muziek voor twee generaties. De jongeren kunnen genieten van Xander de Buisonje, Ali B, Leonie Meijer en Glennis Grace. De mensen die al vanaf het begin het Nieuwjaarsgala bezoeken, kunnen terecht bij de Nightlife coverband of genieten van Caribische muziek.’ Hij maakt dankbaar gebruik van het interview: ‘Kaartjes kunnen vanaf 1 december gekocht worden via www.nieuwjaarsgala.nl of bij de plaatselijke boekhandels.’