Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2011

Kinderen debatteren voor het goede doel

LISSE – De kindergemeenteraad zorgde voor veel spontane uitlatingen en af en toe ook een echte discussie. Donderdag 17 november streden leerlingen van De Klarinet, De Tweemaster, Rembrandt en De Josephschool om een budget voor ‘hun’ goede doel binnen te slepen. De gemeente had 2.000 euro beschikbaar gesteld, dat aan een of meer goede doelen besteed kon worden.

Iedere school had twee projecten uitgekozen die de kinderraadsleden gingen verdedigen. In totaal ging het om vier verschillende projecten. Te denken valt dan aan het maken van kerststerren op de kerstfair, waarbij de opbrengst geschonken wordt aan de Doe Een Wens Stichting Nederland (900 euro voor de aanschaf van materialen) en de aanschaf van een nieuw ooievaarsnest bij Dever (800 euro, inclusief plaatsing).

Maar ook was er een optie om 197 euro te doneren voor de organisatie van een flashmobdance door MLX Musical Productions. Voor dit geld worden onder meer twee trampolines aangeschaft en een lerares ingehuurd. Tot slot streed De Module.nl om de jackpot: het doel was om 1.995 euro te ontvangen, zodat van dit bedrag verf en spuitmateriaal gekocht kan worden voor het opzetten van graffitiprojecten in Lisse.

Het mooie van de combinatie van deze goede doelen was, dat het mogelijk was om voor het bedrag van minder dan 2.000 euro drie projecten te realiseren. De vraag was aan het begin van de vergadering of de schoolkinderen zich dat ook zouden realiseren. Hadden zij het politieke inzicht om elkaar te steunen in andermans wens voor het eigen goede doel, om zo tegelijkertijd de pecunia voor het eigen goede doel te realiseren?

Nathalia Roose, Esmee van Kampen en Iris Noort van De Klarinet 1 beten het spits af. Om de beurt lazen zij voor waarom het noodzakelijk was dat er 900 euro naar de kerststerren moest gaan. Ze noemden voorbeelden van ultrazieke kinderen die door de stichting een laatste fantastische dag beleefden. Joey Maarse kreeg vervolgens de moeilijke taak om het ooievaarsnest te promoten. Dat deed hij met verve: ‘Het nest staat er al twintig jaar en stort bijna in.’ Luuk Tijssen van De Klarinet 2 vulde aan: ‘Als die rotte paal niet weggehaald wordt en in elkaar stort, komt die ooievaar er niet zo fijn onderuit.’

Mirjam en Jochem van de Rembrandtschool 1 enthousiasmeerden de overige kinderraadsleden over de flashmobdance. ‘Jongeren worden zo geïnspireerd om te dansen.’ Sabina Mohlen van de Josephschool promootte het graffitiproject: ‘Met de aanschaf van latex en spuitbussen kunnen de kinderen zelf het werk doen.’ Burgemeester Corrie Langelaar, tevens voorzitter van de kindergemeenteraad, complimenteerde de debatteerders: ‘Jullie gaan heel goed met de microfoon om. De volwassen gemeenteraadsleden kunnen hier van leren.’ Na de debatten (tweede termijn) over het nut en de noodzaak van de vier goede doelen, gingen de leerlingen in de pauze met elkaar overleggen, oftewel wheelen en dealen. Het achterkamertjesoverleg had effect, want het resultaat mocht er wezen. Alleen het graffitiproject viel buiten de subsidieboot. De overige drie organisaties ontvingen een subsidiebedrag van in totaal 1.897 euro.