Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2011

‘Ik vind het geweldig wat je doet!’

LISSE –Een fijn gesprek met een kop koffie met de buurvrouw, een klusje dat uitgevoerd wordt of soms enkel een hand op een schouder doet bij veel mensen wonderen. Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten in het dorp en zij weten: vrijwilligerswerk is niet alleen geven, maar je ontvangt ook heel veel.

‘Dankzij het vrijwilligerswerk kwam ik erachter dat ik tot dingen in staat was, waarvan ik nooit had gedacht dat te kunnen.’ Aan het woord is Marian Kofoed, consulent van het Servicepunt Vrijwilligers Lisse (SVL). Samen met haar collega Ben Assendelft houdt ze zich al jaren bezig met het vinden, coördineren en ondersteunen van vrijwilligers en hun organisatie. Zij weten als geen ander dat vrijwilligerswerk niet alleen betekent dat je een medemens helpt, ook krijg je er een goed gevoel door en vinden mensen steun bij elkaar.

‘Ik stemde er jaren geleden mee in om een paar weekjes vrijwilligerswerk uit te voeren. Dat is nu jaren geleden’, vertelt Assendelft lachend. ‘Ik was techneut, maar door mijn vrijwilligerswerk ben ik overgestapt naar de sociale academie. Het vrijwilligerswerk heeft mij enorm gevormd; ik heb ontdekt waar mijn andere talenten zitten. Daarnaast kan ik iets voor anderen betekenen en krijg je nog een stuk waardering ook.’

Het zijn woorden uit het hart van Kofoed. ‘Ik doe nu zaken waarvan ik nooit had gedacht dat ik dat zou kunnen. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd om voor een groep te presenteren. Van tevoren vond ik het heel spannend, maar dan blijkt het goed te lukken en geeft je dat een enorme kick.’ Iedereen kent wel een dorpsgenoot die dertig jaar lang bij een vereniging alle hand- en spandiensten doet. Maar daarnaast is er een stijgende trend te zien in vrijwilligers die zich voor een kortere periode voor een specifiek project willen inzetten; het schilderen van een muur of het opvangen van de kinderen als hun moeder enkele weken in het ziekenhuis ligt.

De SVL heeft een actie opgezet om deze vrijwilligers met dit soort klussen in aanraking te laten komen. En in korte tijd zijn een aantal matches gemaakt. Een ander project is het waarderingsspeldje dat in het kader van het Jaar van het Vrijwilligerswerk gratis wordt uitgedeeld aan alle organisaties en hun vrijwilligers. Kofoed: ‘Dit speldje is een blijk van waardering; het maakt duidelijk dat je vrijwilligerswerk doet. Ik hoop echt dat de mensen dit speldje zullen dragen op het moment dat ze voor anderen actief zijn. Je mag best trots zijn om te kunnen zeggen: ‘Ik ben een vrijwilliger en hiermee help ik anderen!’

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk of de vacaturebank: www.servicepuntvrijwilligerslisse.nl of bel: 0252 422 605.