Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 januari 2012

‘Kans voor Noordwijk op een enorme economische impuls’

NOORDWIJK – Vorige week presenteerde Jaap Liethof, algemeen directeur van de Hotels van Oranje, de plannen voor het Noordwijk International Convention Center (NICC). Om dit te realiseren worden het Boulevard Hotel, Het Witte Huis, het Grand Café ’t Elfde Gebod en het Beach Hotel vervangen door nieuwbouw. Over enkele jaren moet het congrescentrum er staan, inclusief congres- en vergaderzalen en 300 hotelkamers. Maar ook komen er restaurants, winkels en een parkeerkelder met 500 plaatsen. In een interview vertelt Jaap Liethof hoe het idee voor het NICC is ontstaan.

Is het NICC ontstaan uit enthousiasme of frustratie? Geen van beiden, zo laat Liethof weten. ‘We zien kansen en we denken verder dan alleen het Hotels van Oranje. Ik ben geen Noordwijker, maar werk hier al achttien jaar. De eigenaren Bram Mol en Charles de Boer zelfs ruim vijfentwintig jaar; zo wordt Noordwijk een stukje van jezelf.’ Zes jaar geleden ontstond het eerste idee voor de realisatie van een congrescentrum voor maximaal 2.500 mensen. Het toerisme in Noordwijk liep en loopt terug, terwijl de vraag naar goede congresruimte met bijpassende overnachtingen hand over hand toeneemt.

Liethof: ‘In de Benelux is er een serieus tekort aan faciliteiten die dit soort congressen aan kunnen. Hier in Noordwijk is alles veel gemakkelijker bereikbaar en er is verschrikkelijk veel te doen. Bij de congressen zullen heus niet alle bezoekers logeren bij de Hotels van Oranje; de overige hotels profiteren er ook van. Zowel de vier- en vijfsterrenhotels als de hotels met een ander sterrenniveau.’ De bouwkosten voor alleen het NICC bedragen naar schatting 30 miljoen euro. Hoe staan de buren tegenover de komst van deze nieuwbouw? Liethof informeert dat bij het opstellen van het ontwerp met nadruk gedacht is aan de omgeving, zodat er (meer) doorzichten op zee ontstaan.

De algemeen directeur heeft er het volste vertrouwen in dat ook de omwonenden enthousiast zijn. ‘Voorheen stonden op ons huidige parkeerterrein enorme villa’s. Iedereen realiseert zich al jaren, dat er iets gaat komen. Wij willen graag een stuk levendigheid creëren; de gasten zijn zakenmensen die niet zorgen voor overlast, maar ze houden zich bezig met het overdragen van kennis in de congreszalen.’ Hij hoopt dat de komst van het NICC warm ontvangen wordt en alle voortekenen zijn gunstig. ‘We zijn met het college van burgemeester en wethouders in gesprek geweest en samen tot het huidige open model gekomen. Zodra het NICC en de andere faciliteiten er staan, hopen we dat ook het verpauperde Vuurtorenplein wordt aangepakt. Het is nu aan de gemeenteraad om haar mening te geven.’

Hij sluit af: ‘Ik zie dit als een enorme kans voor Noordwijk. De heren Bram Mol en Charles de Boer willen iets bijzonders achterlaten voor de toekomst. Zij kiezen ervoor om dit grote project op te pakken en het resultaat zal zijn dat toekomstige Noordwijkse generaties ervan kunnen genieten en profiteren.’