Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 januari 2012

Parkeerstelsel wordt omgegooid

NOORDWIJK – ‘Het hele parkeerstelsel moet veel simpeler.’ Wethouder Martijn Vroom (CDA) onthulde een wirwar aan regels, tijden en richtlijnen waar het gaat om het lokale parkeerbeleid. In een presentatie op dinsdag 20 december tijdens de vergadering van de commissie Veiligheid, Bereikbaarheid, Openbare Ruimte & Algemeen Bestuur, Openbare Orde, Raadsaangelegenheden deed hij zijn kennis uit de doeken.

Het betaald parkeren is ingevoerd omdat de bezoeker meebetaald aan de beheer van de openbare ruimte, zo liet Vroom weten. ‘In Noordwijk Zee lopen heel veel tarieven door elkaar. Bij het strand betaal je iets meer dan honderd meter verderop, maar het is nog altijd vier keer zo goedkoop als in Amsterdam.’ Hij wil het betaald parkeren ‘eenvoudiger en klantvriendelijker’ maken. ‘Betaald parkeren en vergunningen moeten met elkaar in verhouding staan.’

In het dorp zijn zeven verschillende tariefgebieden, waarbij zes varianten in Noordwijk-Zee gelden. Een achtste locatie met betaald parkeren komt er zodra het nieuwe zwembad klaar is; dan vallen ook de achterliggende wijken in een betaald parkerenregime. Vroom geeft de problematiek aan: ‘Het is nog erger dan ik eerst dacht, maar er zijn 22 verschillende soorten parkeervergunningen.’

Zo werden dit jaar 2.726 bewonersvergunningen uitgegeven en 2.123 bezoekersvergunningen. Maar ook zijn er hotelvergunningen: 630 zijn er besteld voor de zomer en 101 voor de winter. Ook waren er twaalf mensen die een ‘functionele vergunning’ wilden hebben. Voor drie verschillende types bedrijfsvergunningen bestaat ook niet veel belangstelling. Zo is er één ‘Bedrijfsvergunning B’ afgegeven.

Alle Noordwijkers krijgen een gratis parkeervergunning; maximaal één per woonadres. Vroom wil het in de komende jaren simpel houden: geen verschillende tarieven meer en geen gevarieerde tijden meer waarop wel en niet betaald moet worden. ‘Doe overal 1,60 euro of 1,80 euro van 10:00 tot 22:00 uur voor alle plekken. Dat maakt het een stuk helderder voor de bezoekers.’ Hij wil binnen een half jaar met een voorstel komen om ‘verbeterslagen’ te maken.