Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 februari 2012

Politie houdt vakmanschapsdag

LISSE – Tientallen agenten hielden donderdag 26 januari grootschalige onderzoeks-, controle- en opsporingsacties. Drie keer per jaar organiseren de korpsen van de gemeenten Noordwijkerhout, Hillegom en Lisse een vakmanschapsdag. Deze dag stimuleert het saamhorigheidsgevoel tussen de vijftig agenten.

Overdag kregen de politieagenten uitgebreide theorielessen over verschillende onderwerpen. Ze werden geïnformeerd over de meest recente ontwikkelingen ten aanzien van fraude met Nederlandse paspoorten en de nieuwste zaken aangaande opsporing en rechercheonderzoek werden besproken. Ook de ontwikkelingen rond de invoering van de nationale politie passeerde de revue. ‘De regio’s Hollands-Midden en Haaglanden worden samengevoegd tot de eenheid Haaglanden’, zo laat Peter Koot, Teamchef Bollenstreek Noord, weten.

Na de theorie, kwam het leukste deel van de vakmanschap: de praktijk. Aan het begin van de avond gingen de agenten de straat op in de drie plaatsen. Twee winkelcentra in Hillegom en Lisse werden tijdens de koopavond bezocht en de bikers bezochten de hotspots waar veel jeugdoverlast plaats vindt. Elf bekeuringen werden uitgedeeld voor het niet voeren van verlichting op de fiets. Negen mensen die nog een boete hadden openstaan, werden bezocht met de mededeling dat direct betaald diende te worden; dat leverde 568,75 euro op. Een persoon die nog een boete van 356,25 euro open had staan, maar deze niet kon betalen, werd opgepakt om zijn straf uit te zitten.

In Hillegom werden huizen, garageboxen en schuren gecontroleerd of ze afgesloten waren. De mensen bij wie dit niet het geval was, vonden de volgende ochtend ‘witte voetjes’ op de grond met informatie over de noodzaak van het op slot doen van alle deuren en ramen. Aan de Heereweg ter hoogte van de CNB werden 290 automobilisten aangehouden om een blaastest te doen. Bijna allemaal kregen ze een ‘pass’ van de politie en een BOB-souveniertje van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Lisse. Bij twee bestuurders was het alcoholpercentage echter te hoog: een haalde zelfs een score van 550 ug/l en moet 700 euro betalen. Een andere man reed onder invloed terwijl er een peuter bij hem in de auto zat. Hij mocht 470 euro betalen en eveneens wordt hij aangemeld bij het AMK (Meldpunt voor Kindermishandeling), zo liet een van de agenten weten. Ook waren er snelheidscontroles met de lasergun aan de Weeresteinstraat in Hillegom, waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. In totaal reden 21 auto’s en motoren te hard, waarbij 88 kilometer per uur de hoogste snelheid was. Zes mensen kregen een bekeuring omdat ze niet de gordel droegen of de juiste verlichting hadden.

De gezamenlijke acties duurden ruim drie uur; na afloop kwamen de agenten bij elkaar om de resultaten te evalueren.