Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 februari 2012

Steun aan Vluchtelingenwerk op de schop

OEGSTGEEST – De gemeente gaat bezuinigen op de kosten voor het inburgeren. Ook wordt overwogen om de diensten van Vluchtelingenwerk stop te zetten. Dit blijkt uit ambtelijke stukken die tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 augustus besproken worden.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van asielgerechtigden. Ook moeten zoveel mogelijk mensen gestimuleerd worden de Nederlandse taal te leren. Hierdoor is het aantal mensen dat op cursus gaat verdubbeld sinds 2010. Volgens een nieuwe wet van de landelijke overheid hoeven gemeentes geen vergoeding meer te geven en moeten inburgeraars zelf hun inburgeringcursussen betalen. Het college van burgemeester en wethouders wil niet alle financiële steun intrekken, maar de hulp wordt wel beperkt.

Alleen inburgeraars die een huishoudinkomen van maximaal 110% van de uitkeringsnorm ontvangen, komen nog in aanmerking voor een financiële vergoeding. Maar hieronder vallen niet studenten op het MBO, HBO of de universiteit. ‘Voor hen bestaan voldoende mogelijkheden om elders een cursus te volgen’, aldus een ambtelijk verslag.

Voor de medewerkers van Vluchtelingenwerk breken er wellicht duistere tijden aan. Tot nog toe helpt deze instantie de gemeente bij het vinden van een huis voor vluchtelingen. Het college laat aan de gemeenteraad weten: ‘We blijven ons in 2012 onverminderd actief inspannen om onze huisvestingstaakstelling te realiseren. Door de bezuinigingen zijn we echter genoodzaakt om ons te beraden op de rol van Vluchtelingenwerk hierin.’ De gemeente wil inzetten op ‘kortdurende hulp en begeleiding. De begeleiding dient effectief en efficiënt te zijn’.