Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2012

Regeringswaardig

Vandaag, donderdag 29 maart, gaat de geschiedenisboeken in. Het is de dag waarop Geert Wilders accepteert dat hij regeringsverantwoordelijkheden moet nemen en dus concessies moet doen op zijn eisenpakket. Of het wordt de dag dat hij de onderhandelingen stopt en de beslissingen over de toekomst van Nederland over laat aan de door hem zo verafschuwde ‘linkse kliek’, die als hongerige wolven aan de zijkant staan te hinkebenen om de huidige coalitie te verscheuren.

Het was een mooi toneelstukje in de tuin van het Catshuis. ‘Zie ons eens samen zitten en praten’, was de boodschap. Tot Wilders na vijf minuten zei (liplezen!): ‘Zullen we nu maar gaan?’ Terug naar de huidige dag: Vanaf het moment dat Wilders zich afscheidde van de VVD, droomde hij ervan om in het centrum van de invloed te zitten. Nadat hij bij de eerstvolgende verkiezingen 9 zetels had gewonnen, was hij verontwaardigd dat de andere partijen niet met hem als mogelijke coalitiepartner wilden praten. Het laatste kabinet Balkenende was het gevolg; een samenstelling van CDA, PvdA en ChristenUnie dat het niet tot het einde vol hield.

Daarna bleek uit de verkiezingsuitslag dat een meerderheid van Nederland een rechts kabinet wilde: voor het eerst in de geschiedenis. Natuurlijk zijn er wel regeringscoalities geweest tussen CDA en VVD, maar daarbij was het CDA toch altijd de grootste partij. Heel (rechts) Nederland zou de vingers kunnen gaan aflikken, aldus Mark Rutte. Maar vervolgens kwam de nasleep van de Griekse tragedie en stemde Nederland in om de Grieken te helpen met 40 miljard euro. Voor het komende jaar moeten we 18 miljard euro bezuinigen en is er geen geld meer voor leuke dingen.

Maar als Wilders nu de handdoek in de ring gooit, wordt deze opgepakt door SP, PvdA, D66 en GroenLinks. Deze partijen zullen wel raad weten met ‘rechtse hobbies’: de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, waardoor honderdduizenden huishoudens in de financiele problemen komen. Ook is het onvermijdelijk dat gekeken wordt naar een kortere WW en bezuinigingen in de zorg. Als Wilders deze coalitie laat ploffen, gaat hij Ab Klink achterna. Deze CDA’er liet weten niets meer te zien in de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV voor het eerste kabinet Rutte. Hij stapte op, met als gevolg dat de coalitie er toch kwam. Als Wilders nu opstapt, zullen de door hem verfoeide maatregelen er toch komen. En als hij hoopt dat zijn partij vervolgens de verkiezingen zal winnen, komt hij bedrogen uit: stemmend Nederland prikt genadeloos door de retoriek van politici die aantonen geen man te zijn op het moment dat ze zich moeten onderscheiden van de jongens.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Al Ross (100): Amerikaans cartoonist
Chico Anysio (80): Braziliaans acteur en komiek
Nick Noble (85): Amerikaans zanger
Bert Sugar (74): Amerikaans boksverslaggever en boksboekenauteur
Auke Bijlsma (65): Nederlands politicus
Adrienne Rich (82): Amerikaans feministisch dichteres
Earl Scruggs (88): Amerikaans banjolegende

Het woord van de week: Duokippen.