Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2012

Blauwe Vlag al 25 jaar in Noordwijk


NOORDWIJK – Al een kwart eeuw wappert de Blauwe Vlag fier langs de Noordwijkse stranden. Om dit feit te vieren hees Kroonprins Willem-Alexander de Blauwe Vlag in top op vrijdag 25 mei. Noordwijk behoort hiermee tot een van de slechts vijf gemeenten die voor het 25ste achtereenvolgende jaar de Blauwe Vlag overhandigd krijgt.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Het gaat dan niet alleen om schoon zwemwater, maar ook goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. In Nederland zijn dit jaar in totaal 140 Blauwe Vlaggen toegekend; een stijging van 9% ten opzichte van 2011. Noordwijk is de enige gemeente in deze regio die zo vaak achtereen de Blauwe Vlag mag laten waaien. De andere gemeenten die voor de 25ste keer geëerd worden zijn Ameland, Veere, Schouwen-Duiveland en de Passantenjachthaven Dellewal op Terschelling.

Bij aankomst in een luxe wagen met chauffeur werd de prins verwelkomd door Commissaris van de Koningin Jan Franssen en burgemeester Lokker. Onder het toeziend oog van de elkaar verdringende fotografen constateerde de prins, terwijl hij het Grand Hotel Huis ter Duin binnen liep: ‘Het is een mooie dag om hier te zijn.’




Vlak voordat de prins de Blauwe Vlag in top hees, waren er speeches van onder meer Patrick Poelmann, voorzitter nationale jury Blauwe Vlag Nederland en Guido van Woerkom, hoofddirecteur Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Poelmann liet weten dat het afgelopen jaar de Blauwe Vlag inspecteurs bij de kuststranden extra hebben gelet op de bereikbaarheid voor minder validen.’ Van Woerkom zwaaide lof: ‘De inspanningen en investeringen die nodig zijn om de Blauwe Vlag in de wacht te slepen, zijn niet gering! Ook bij de jachthavens zien we goede ontwikkelingen en mooie voorbeelden van verduurzaming van de bedrijfsprocessen. Dat was zonder de Blauwe Vlag niet zo snel gegaan.’ Hij riep met name de jachthavens op om de investering van 600 euro voor de keuring te doen, om zo ook in aanmerking te komen voor de Blauwe Vlag.

Lokker benadrukte dat iedereen betrokken zou moeten zijn met een duurzaam, schoon en veilig milieu. ‘We mogen onze ene aarde niet verprutsen en moeten ons in blijven zetten voor een schone zee.’ Na deze memorabele woorden toog de prins met achter hem een honderdtal vertegenwoordigers van de gemeenten die ook de Blauwe Vlag mogen laten wapperen naar het strand. Daar konden de gasten genieten van een demonstratie van de KNRM en zien hoe twee ‘drenkelingen’ uit het water werden gehaald.

Nadat Willem Alexander de Blauwe Vlag in de top van een vlaggenmast hees, zorgde de wind ervoor dat het dundoek fier wapperde tussen de Nederlandse en Noordwijkse vlag in. Als toetje mochten alle vertegenwoordigers van de gemeenten een blauw vlaggetje leggen in een levensgroot zandkunstwerk van Nederland. De prins merkte op dat er opvallend veel blauwe vlaggetjes langs de kustlijn werden gezet en grapte: ‘Het gaat goed aan de kust!’