Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2012

Ceder gered van ondergang

LISSE – De ceder mag definitief blijven. Althans, in ieder geval de komende vijftien jaar. Het college van burgemeester en wethouders maakte dinsdag 15 mei bekend voor welke variant van de herinrichting van ’t Vierkant ze gaan. Gekozen is voor de voorkeursvariant 2 van de schetsgroep: ‘De Slinger’. In deze planvariant gaat de huidige weg als een slinger over ’t Vierkant en wordt de ceder gespaard. De terrassen worden tegen de huizen aan geplaatst, zodat het auto’s, vrachtwagens, scooters, brommers en scootmobielers zich niet tussen de tafeltjes en stoeltjes door hoeven te wurmen. Een volledige afsluiting van ’t Vierkant voor al het verkeer is niet aan de orde, al wordt wel gekeken of dit plein op bepaalde tijden per week exclusief gebruikt kan worden door voetgangers en terrasgasten.

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) liet weten over de uiteindelijke keuze: ‘Doordat de weg een slinger maakt, kunnen de terrassen vast aan de gevels van het betreffende horecabedrijf geplaatst worden. Je hoeft dus met je rollator niet tussen het terras door.’ Ook de ceder blijft gespaard, aldus Brekelmans: ‘We hebben het oordeel van een bomendokter gevraagd over de gezondheid van de ceder. De discussies over die ceder liepen in de schetsgroep namelijk hoog op. De bomendokter oordeelde dat de boom redelijk gezond is en nog minimaal vijftien jaar zonder problemen kan blijven staan.’

Wel kan de bak om de boom weg; die belemmert namelijk deels de groei en het welzijn van de boom. Dat vindt het college geen probleem, zo laat Brekelmans weten: ‘Als die bak weg is, ontstaat onder de boom meer functionele ruimte. Die ruimte kun je weer gebruiken om het als terras te gebruiken.’ Of de leibomen blijven bestaan, is nog zeer onzeker; dat hangt ook af van de plannen voor andere zaken die al dan niet verplaatst moeten worden: de urilift, het bloemenstalletje en straatmeubilair. Ook het kunstwerk moet weg van de huidige locatie. Dat kunstwerk wordt wel ergens in Lisse terug geplaatst, maar het is nog onduidelijk of dat op ’t Vierkant zal zijn, of elders in het dorp.

Zodra de huidige planvariant is uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp en alle bezwaarprocedures afgehandeld zijn, kunnen de werkzaamheden aan ’t Vierkant beginnen. Het college hoopt dat dit al in december kan gebeuren. Uiteindelijk moet het vernieuwde Vierkant een ‘sfeergebied’ worden, aldus Brekelmans. ‘We maken hier een attractie van om het internetshoppen voor te zijn.’ Wanneer ’t Vierkant een Franse invloed krijgt opgespeld, kan dus ook de naam veranderd worden in ‘Le Carre’.