Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2012

Herdenkingsmonument bommenwerper

LISSE – Een herdenkingsmonument voor de bemanning van een neergestorte bommenwerper. Na 68 jaar krijgt de bemanning van dit vliegtuig de eer die ze verdienen met dit monument, dat mede tot stand komt dankzij een gemeentelijke subsidie van maximaal 3.250 euro. Het initiatief kwam al in 2010 door de Werkgroep Oprichting B-17 Monument.

De B-17 bommenwerper ‘Jayhawk’ stortte neer op 26 september 1944, ter hoogte van de Engelenkerk. Twee van de inzittenden kwamen hierbij om. Zeven man wisten echter, al dan niet gewond, aan de vijand te ontkomen. Sommigen van hun werden hierbij geholpen door de lokale bevolking.

Bijna zeven decennia later, op 12 september 2012, wordt om 15:15 uur in de voortuin van de Engelenkerk (Heereweg) een monument geplaatst. Die dag zullen ook de families van de nabestaanden aanwezig zijn (25 personen) en de Koninklijke Luchtmacht verzorgt een fly by ter ere van de omgekomen bemanning. Bij deze gelegenheid geeft ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland acte de présence. De gemeente Lisse wordt eigenaar van het monument en zal in de toekomst zorgen voor het onderhoud en de verzekeringskosten. Dit wordt het derde oorlogsmonument in Lisse. Eerder werden al een Verzets- en een Indiëmonument geplaatst.