Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 mei 2012

Kindergemeenteraad kiest voor waarschuwingsborden

OEGSTGEEST – De Christelijke Basisschool Joris de Witte is de grote winnaar van de kindergemeenteraad. Het voorstel van de kindergemeenteraadsleden om grote gele waarschuwingsborden bij de wegen rondom de scholen te hangen, behaalde uiteindelijk een meerderheid. Hiervoor waren echter wel drie stemrondes nodig, want zoals het goede politici betaamde, stemden de kinderen in eerste instantie voor hun eigen project.

Aan de kindergemeenteraad deden ook leerlingen mee van de Jenaplanschool De Kring en Montessorischool Oegstgeest. Deze scholen hadden het voorstel om 2.000 euro te besteden aan, respectievelijk, het aanleggen van een kiss and ride strook en het plaatsen van spandoeken langs de weg, waarop grappige opschriften staan. De kindergemeenteraadsleden waren niet op hun mondje gevallen. Op de vraag of die spandoeken niet gevaarlijk zijn voor de automobilisten (ze moeten immers hun ogen van de weg halen om de tekst op het doek te lezen), reageert Lisa: ‘Je bent dom als je daar de hele tijd naar kijkt!’

Het was voor de ouders op de tribune mooi om te zien hoe de politieke discussies verliepen, maar ook hoe de leerlingen handelden onder stress. Waar de ene jongedame haar waterlanders liet lopen in de pauze, maakte Tessel gebruik van de steekwoorden die ze op de binnenkant van haar hand had geschreven. Tjerk ondertussen ondervroeg burgemeester Timmers, die als voorzitter fungeerde, vrijelijk: ‘Wat was nou jou vreselijkste vergadering?’ De aanwezige journalisten spitsten de oren; het antwoord op die vraag wilden zij ook wel horen. Ze werden teleurgesteld: ‘Dat ga ik jou echt niet vertellen!’ antwoordde Timmers spitsvondig.

Na de eerste twee stemrondes was er nog steeds geen winnaar met de absolute meerderheid. Daarom viel het voorstel van de Montessorischool (zeven stemmen) af, zodat de finale stemronde ging tussen de kiss and ride strook en de gele waarschuwingsborden. Bij het bekendmaken van de uitslag werd het doodstil achter de raadstafels en op de tribune met de meekijkende ouders. Nadat Timmers de einduitslag had verteld, juichten de winnaars hartstochtelijk. Maar ook de andere leerlingen waren winnaars; zij kunnen de rest van hun leven bogen op een goede politieke ervaring. Mitchel, Floris, Jort en Maurits van De Kring vinden de kindergemeenteraad ‘leuk, behalve als je verliest.’ Na afloop ontvingen de kinderen een oorkonde, een tas met hebbedingetjes en een ijsje. Burgemeester Timmers liet zich deze laatste versnapering ook prima smaken; na hard werken is het goed rusten!