Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 mei 2012

Verruiming kwijtschelding belastingen

LISSE – Meer mensen komen in aanmerking voor een kwijtscheldingsregeling voor de gemeentelijke belastingen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om op dit gebied een verruiming in te voeren. Wethouder Adri de Roon (D66) gaf dinsdag 17 april een toelichting.

De Roon: ‘Door een wetswijziging wordt de heffingskorting van het Rijk die gold voor AOW’ers, geleidelijk afgebouwd. Hierdoor zouden AOW’ers in mindere mate in aanmerking komen voor kwijtschelding. Om ervoor te zorgen dat deze mensen dezelfde mate van kwijtschelding blijven houden, mogen gemeenten de levensonderhoudkosten baseren op de (hogere) AOW-normen.’

Ook de kosten voor kinderopvang kunnen als uitgaven mee worden genomen door alleenstaande ouders. Zij krijgen namelijk in sommige gevallen minder besteedbaar inkomen door de hogere kinderopvangkosten, ook al zouden ze meer gaan werken. De minister staat toe dat gemeenten de kwijtscheldingsregeling voor lokale lasten verruimt. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om de kosten voor kinderopvang in de uitgaven mee te nemen. Voor de uitvoering van die maatregel wordt 10 miljoen euro extra in het gemeentefonds gestort. De Roon verwacht dat in Lisse tussen tien en vijftien mensen van deze regeling gebruik gaan maken.

Ook ondernemers kunnen kwijtschelding aanvragen voor hun privé-belastingschulden. Met deze regeling worden ondernemers voor hun privé-aanslagen op dezelfde manier behandeld als belastingplichtigen in loondienst en belastingplichtige uitkeringsgerechtigden. Het betekent het einde van een stuk belastingongelijkheid voor de zelfstandig ondernemers.

De gemeente verwacht dat de gemeente door deze verruiming van de kwijtscheldingsregeling 10.000 euro aan extra kosten zal hebben. ‘Maar het niet toepassen van de verruiming zal leiden tot een grotere armoedeval’, zo stelt een ambtelijk rapport.