Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2012

Minder jongeren drinken

STREEK – De jongeren drinken nu veel minder dan tien jaar geleden. Dat is een van de meest opvallende conclusies uit de Regionale Beleidsvisie Verslavingspreventie Zuid-Holland Noord, die het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 5 juni openbaar maakte.

In 1998 dronk 51% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar alcohol en dat percentage steeg naar 57% in 2003. Maar vijf jaar later dronk nog ‘slechts’ 47% van deze leeftijdscategorie. Maar liefst 35% van het aantal jongeren tussen 12 en 14 jaar dronk in 2003 nog alcohol, maar dat percentage is gezakt naar 21%. Dat is dus gemiddeld vijf kinderen in iedere klas van de onderbouw van de middelbare school. Bij de jongeren tussen 15 en 17 jaar zakte dat percentage van 78% naar 72%.

De jeugd drinkt de alcohol met name thuis en in uitgaansgelegenheden. In sportkantines gebeurt dat relatief weinig (slechts 13%). Jongeren op het VMBO drinken gemiddeld meer en eerder dan jongeren op de HAVO of het VWO. We kunnen echter nog niet gerust achterover leunen, want de strijd tegen het alcoholgebruik onder jongeren gaat door.

Daarom zet de regio Zuid-Holland Noord zich in om het alcoholgebruik onder de 16 jaar zoveel mogelijk te voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op hersenschade groter is, naarmate het alcoholgebruik op die leeftijd toeneemt. Daarom stelt de regio zich verschillende ambities. Het percentage 12 – 13 jarigen dat drinkt moet omlaag gaan van 14% naar 10%. Voor jongeren van 14 en 15 jaar moet het dalen van 45% naar 40%. Voorlichtingscampagnes moeten hieraan bijdragen.

Een gevaarlijke trend is, dat het gemiddeld aantal glazen dat 15-17 jarigen drinken in twaalf jaar tijd is gestegen van 5 naar 8,8. Doelstelling is om dat aantal terug te dringen. Zowel aan de kinderen als de volwassenen om hen heen wordt gevraagd hier maatregelen toe te nemen. Alcohol maakt namelijk meer kapot dan je lief is.