Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 september 2012

Exit CON

NOORDWIJK – De Stichting Coördinatie Wonen Welzijn Zorg Ouderen Noordwijk (CON) gaat in een sterfhuisconstructie. In plaats daarvan gaat de nieuwe stichting Welzijn Senioren Noordwijk activiteiten organiseren voor senioren in het dorp. De nadruk zal dan komen te liggen op fitte en vitale ouderen, maar ook senioren met een beperking worden goed bediend. De politiek stemde met dit collegevoorstel in tijdens de vergadering van de commissie Bestuur, Beheer en Werken op dinsdag 4 september.

De nieuwe stichting krijgt een paar ton subsidie en alleen VVD/JES was hier in eerste instantie kritisch over. De heer Duijndam liet weten moeite te hebben met de hoogte van het geld. Wat kost het allemaal voor die senioren in Noordwijk, als we zien hoeveel geld er jaarlijks in omgaat? De gemeente heeft namelijk ook een subsidierelatie met de ouderenbonden. Hoeveel senioren maken gebruik van deze instanties?’ Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) verzekerde dat heel veel mensen zijn aangesloten bij ouderenorganisaties als de KBO, ANBO en PCOB. Niet werd vermeld dat een behoorlijk percentage van deze 50-plussers lid zijn vanwege de korting op de ziektekostenpremie.

De politieke partijen steunden verder het collegevoorstel om de WSN activiteiten te laten verzorgen voor de senioren. Commissielid mevrouw Mulder (Puur Noordwijk): ‘Deze nieuwe opzet is een goede stap. Het automatisme waarmee CON werkte, kostte veel geld. Bij de WSN worden de ouderenbonden betrokken; zij weten wat de behoeftes zijn van de achterban. Ik verwacht een goede nieuwe impuls.’

Van het WSN was niemand aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden, dus Van Ast nam alle honeurs voor zijn rekening. Over het besluit om CON te vervangen door de WSN informeerde hij: ‘De bekendheid van het CON was ontzettend laag. Voor al het geld dat er heen ging, mocht je er meer van verwachten. De WSN gaat uit van een andere manier van denken: ouderen zijn niet zwak, ziek en misselijk, maar fit en vitaal. Er komen dus niet meer linedancecursussen met twintig man in een zaaltje, maar in plaats daarvan worden educatieve cursussen opgezet. Bijna elk oudje is lid van de KBO. De KBO had een slechte verhouding met het CON, dat bestond uit niet-Noordwijkers. Het CON werd geassocieerd met de kwetsbare ouderen. We wilden geen CON nieuwe stijl, maar een nieuwe start met een nieuwe organisatiestructuur. Er moet veel meer geld naar activiteiten gaan en minder naar overhead. De WSN moet ook zelf geld genereren, bijvoorbeeld door een collecte of met het aanvragen van landelijke subsidies.’ De maaltijdverstrekking die het CON verzorgde wordt overgenomen door Groot Hoogwaak. De wethouder kreeg steun van alle partijen voor de collegeplannen.