Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Bouwplan van 187 miljoen euro


NOORDWIJK – Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zet de gemeente de eerste stap op weg naar de bouw van 750 woningen in Offem-Zuid. De eerste woningen moeten in 2014 gebouwd worden, zodat het hele project tien jaar later voltooid is. Alles wordt in het werk gesteld om de kopers zoveel mogelijk zelf te laten bepalen hoe hun woning eruit gaat zien.

Op dit moment bestaat Offem-Zuid uit ‘paardenweitjes met enkele oude kassen’. Maar liefst vier ontwikkelaars zijn betrokken bij de ontwikkeling van dit gebied; Admiraal, Campri Vastgoed BV, Van Rhijn Bouw BV en Bouwfonds Ontwikkeling B.V. Net als de gemeente hebben zij elk een deel van de grond in bezit.

In het gebied komen duurdere woningen, maar valt 30% van de gebouwen onder de sociale koop- en huursector. De nieuwe huizen en appartementen moeten aansluiten met de ‘karaktervolle trekken van de huizen in Noordwijk Binnen’, zo liet wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) weten. Ook zijn er plannen voor een ‘woonzorgvoorziening’, waar bijvoorbeeld oudere buurtbewoners terechtkunnen voor zorgvoorzieningen.

De intentieovereenkomst is slechts een eerste stap in een onderhandelingstraject dat minimaal enkele maanden tot zelfs een jaar kan duren. Er zijn nog veel hindernissen te overwinnen. Niet alleen waar het gaat om de wijze waarop wordt omgegaan met de flora en fauna en de archeologische grondstructuur. Ook worden gesprekken gevoerd over welke partij wat gaat doen in dit project met een geschatte waarde van ruim 187 miljoen euro.

Gaat de gemeente ook financiële belangen nemen in de ontwikkeling? De Lange: ‘Wij leveren de grond bouwrijp op. De gemeente heeft niet de gewoonte om risicodragend in de ontwikkeling te zitten, maar ik sluit het niet uit. Maar gemeentes die actief risico’s aangegaan zijn met woningbouwontwikkeling, zijn heel onverstandige gemeentes.’