Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Helder in de kop


LISSE – De leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken, moet zo snel mogelijk omhoog gaan naar 18 jaar. Dit pleidooi hield de heer S. Dijkstra tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 10 oktober. ‘Als de jeugd uitgaat, blijkt dat 47% teveel drinkt. Van alle geweldsdelicten is meer dan 90% gerelateerd aan alcoholgebruik. Je sloopt geen vlaggenmast in een nuchtere toestand. In de regio Noord Holland wordt de bessenjenever ongelooflijk vaak gedronken.’

De commissieleden werden vijftien minuten lang overspoeld met 140 plaatjes van jeugdige tienermeisjes en –jongens die zich laafden in de godendrankjes van Bacchus. De leeftijd waarop jongeren voor het eerst in aanraking met alcohol komen, is wellicht gestegen van 12,1 naar 12,9 jaar. Maar dat is nog altijd veel te jong. Belangrijk is, dat de ouders minder tolerant staan tegenover het alcoholgebruik, aldus Dijkstra. Hij vond ook dat alcohol minder gemakkelijk verkrijgbaar moet zijn; zowel in de sportkantines als in de winkels.

Dijkstra hekelde de excuses van ouders van drinkende minderjarigen. ‘Na crack is alcohol het meest schadelijke product. Ouders zeggen “Ik was vroeger geen haar beter. Verbieden helpt toch niet.” Maar wij maken jongeren in het laatste jaar van de basisschool spelenderwijze vertrouwd met de gevaren van alcohol. Het is het beste om middelbare scholieren voor de klas van een basisschool te zetten. Dat werkt beter dan een professional die z’n praatje houdt. Voorlichting lukt niet meer als de kinderen 16 jaar zijn. Ze kijken naar televisieprogramma’s als “Oh oh Tirol” en zuipen Flügel bij het leven.’

De anti-alcohol campagnevoerder pleitte ervoor dat de gemeenten gezamenlijk actie ondernemen om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. ‘De jeugd kent geen bestuursgrenzen: ze gaan op allerlei plekken met elkaar uit. GGD is een heel belangrijke partner: die heeft de meeste contacten met ouders en school. Maar ook verslavingszorg en politie moeten partner zijn. De gemeente moet gaan regisseren en de tegenstrijdige belangen overbruggen.’ Voor meer informatie: www.helderindekop.nl.