Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2012

Fietsverbod in Kanaalstraat komt er


LISSE – Op de zaterdagen en koopavonden komt een fietsverbod in de Kanaalstraat. Deze conclusie kan getrokken worden, sinds zaterdag 6 oktober gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen de situatie ter plekke bekeken. Met eigen ogen konden de politici constateren dat het fietsverkeer niet met het voetgangersverkeer in aanraking kwam, maar soms ging het maar net goed. Op drukke winkeltijden is dat een onwenselijke situatie, zo vinden de politieke partijen.

Eerder dienden Nieuw Lisse, CDA en SGP/ChristenUnie al een motie in om een dergelijk fietsverbod in te stellen, maar de partijen VVD, D66 en PvdA hielden dit besluit tegen. Eerst wilden de politici meer informatie over de noodzaak van het fietsverbod. Daarom organiseerde D66 een Kanaalstraat-bezoekdag, waarbij samen met de twee boa’s (die niet op de foto wilden) de situatie ter plekke bekeken werd. De boa’s maakten gebruik van de gelegenheid om illegaal door het centrum rijdende brommers en scooters direct te bekeuren.

Ondertussen spraken de politici voetgangers en fietsers aan om hen te vragen naar hun mening over een fietsverbod tijdens de winkelspitsuren. Al gauw waren alle politici overtuigd van de noodzaak voor zo’n maatregel. Valentina Tsjebanova (VVD): Dit is een winkelcentrum waar mensen rustig moeten winkelen. Dit gebied is niet ingericht als doorgaande weg.’ Jaap Schuijt (CDA) vulde aan: ‘Bovendien komt zo’n fietsverbod de klantvriendelijke ten goede.’

Scootmobielen en rolstoelen mogen zich ook in de toekomst vrij voortbewegen over de Kanaalstraat. Voorbijganger mevrouw Smits duwde een vriendin van haar die in een rolstoel zat en zij vond het prima om de Kanaalstraat op koopavonden en de zaterdagen af te sluiten voor het fietsverkeer. ‘Met die tentjes op de stoep moet je als voetganger opzij en kom je toch op de weg te lopen.’ Cees Verburg (D66) liet weten dat een fietsverbod prima is, maar dat zo’n verbod wel gehandhaafd moet worden. ‘Dat kan ook steekproefsgewijs. Ik heb 25 mensen gesproken en het merendeel vindt het fijn dat er een fietsverbod komt. Maar dan wel in de hele Kanaalstraat op het deel dat door het winkelcentrum gaat.’ Als de motie van Nieuw Lisse, CDA en SGP/ChristenUnie iets wordt aangepast met deze twee punten, dan verwacht Verburg dat deze motie alsnog wordt aangenomen.

De journalist benadert voor de zekerheid nog enkele voorbijgangers. Wandelaar Ton van der Meer vindt een fietsverbod ‘een uitstekend idee. Met name op de zaterdagen komen veel mensen van buiten Lisse om hier boodschappen te doen. Met een fietsverbod loop je rustiger.’ De heer en mevrouw Den Hartog vinden zo’n verbod maar niets: ‘Kleine kinderen weten nu dat er altijd fietsers aan kunnen komen, maar met een verbod die maar op bepaalde tijden geldt, snappen ze het niet. Zo’n verbod is waardeloos, want je kunt met de fiets maar heel moeilijk om het centrum rijden.’ De fietsster Jeanne Verschoor vond een verbod echter prima: ‘Het is hier best wel druk en je rijdt snel tegen mensen aan. Ik vind het geen probleem om om te rijden.’