Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2012

Geen dikke rekeningen naar de inwoners



NOORDWIJK – De gemeente houdt volgend jaar 121.000 euro over op de begroting. In de jaren daarna stijgt deze reserve naar 524.000 (2014), 453.000 (2015) en 160.000 (2016). Wethouder Gerben van Duin overhandigde de Programmabegroting 2013 op maandag 1 oktober aan enkele van de fractievoorzitters.

Van Duin is tevreden met het eindresultaat: Van de elf begrotingen die ik tot nu toe heb gemaakt, was de eerste de zwaarste. Twee jaar geleden zijn we begonnen om jaarlijks vier miljoen euro structureel te bezuinigen en daar voegen we nu nog eens 2,5 miljoen euro aan toe. We realiseren dit niet door het verhogen van belastingen, maar door het vinden van ruimte binnen onze eigen organisatie. We sturen geen dikke rekeningen naar de inwoners.’ Zo wil de gemeente 28 fte’s (voltijdsbanen) minder hebben en dat betekent dat op dit moment moeilijke gesprekken gevoerd worden met (tijdelijke) krachten.

Ook wordt kritisch gekeken naar de griffie en het college. Mocht wethouder De Lange zijn functie opgeven om actief te worden in de Tweede Kamer, dan is het niet zomaar gezegd dat zijn plaats direct weer door een andere betaalde wethouder wordt ingenomen. Van Duin: ‘Het kan best een onsje minder. We kunnen goedkoper werken en minder papier te gebruiken.’ Hij geeft voorbeelden: ‘Deze begroting is niet in kleur, maar zwart-wit geprint en als we thee drinken, gebruiken we nog maar één smaakje.’

De extra bezuinigingen hebben te maken met de huidige crisistijd, aldus Van Duin. De wethouder laat weten dat met name de afnemende bouwactiviteiten ervoor zorgen dat geld gereserveerd moet worden. ‘Tien jaar gelden kregen we nog 1,3 miljoen euro aan bouwlegesinkomsten en dat is nu gedaald tot 700.000 euro. De bouwzorgen lopen verder door tot misschien wel 2017.’ Aan de andere kant hoopt de gemeente ook door meer samenwerking met de Duin- en Bollenstreekgemeenten te komen tot ‘efficiënter en effectiever werken’. Door gezamenlijk de kosten van het onderhoud van de openbare ruimte op te nemen en dat onderhoud ‘hier en daar te versoberen’, zouden lagere prijzen bedongen moeten kunnen worden.

Sportverenigingen zullen de bezuinigingen wel voelen; door het kunstgras kan er meer gesport worden en mag er ook een hogere financiële bijdrage gevraagd worden. Tot 2017 blijven de verenigingen dezelfde subsidie als in 2010 houden. ‘We zullen de huurtarieven niet verviervoudigen, maar het zal wel een ietsje meer worden. We merken dat verenigingen gebouwen ook onderverhuren aan de kinderopvang. Dan verdienen ze 12.000 euro per jaar in onze gebouwen. Dat is niet de bedoeling.’

Het college heeft in totaal 580.000 euro gereserveerd om de financiële klappen op te vangen voor de AWBZ, WMO, Jeugdzorg een WWB. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze voorzieningen komt bij de gemeente te liggen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel geld dat gaat kosten. Van Duin verwacht dat het bedrag van ruim een half miljoen euro voldoende moet zijn om deze financiële klappen op te vangen. Hij besluit positief: ‘Noordwijk is een compleet stadje. We hebben de scholen en rioleringen picobello op orde.’ Hij liet weten dat de gemeente blijft letten op de kosten voor de inwoners, zodat Noordwijk zal dalen op de landelijke ranglijst van duurste gemeenten.