Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Goochelaar verbaast kinderen


TEYLINGEN – De kinderboekenweek is weer van start gegaan en ook dit jaar is er weer een mooi thema aan verbonden: ‘Hallo Wereld in 80 dagen’. Uiteraard wordt met dit thema verwezen naar het spannende fictieboek over Phileas Fogg, de excentrieke Engelse miljonair die in de 19de eeuw een weddenschap aanging om binnen tachtig dagen de hele wereld over te reizen.

Om aandacht te geven aan deze kinderboekenweek organiseerden de Voorhoutse en Sassenheimse vestigingingen van de Bibliotheek Bollenstreek een optreden van goochelaar Arnout Agricola. Zaterdag 6 oktober presenteerde hij zich als Phileas Fogg en nam de – soms met open mond – kijkende kinderen mee op een wereldreis. Terwijl hij continue goocheltrucjes toonde.

Voorafgaand aan de show liet Agricola / Fogg weten dat hij zowel aan volwassenen als aan kinderen voorstellingen geeft. Maar bij de kinderoptredens lijkt hij meer eer van zijn werk te krijgen: ‘Kinderen zijn altijd enthousiast!’ Nog maar een paar minuten en dan gaat het beginnen. De kinderen druppelen langzaam binnen en gaan vol verwachting op de grond zitten. Met grote ogen kijken ze naar de goochelattributen die staan opgesteld: een doos, een kasteel en allerlei magische spulletjes staan op een tafel uitgestald.

Lilly (6) vindt het spannend: ‘Vooral de trucjes vind ik leuk en ik kijk altijd hoe het gaat.’ Ook Sanne (7) heeft al eens eerder een goochelaar gezien. ‘Ik vind toveren heel leuk, vooral toen die man een konijn wegtoverde.’ Fogg maakt zijn entree en vol bewondering kijkt het peuter- en kleutergrut naar die wel heeel vreemde kleding die deze goochelaar draagt. ‘Oh, nou gaat hij het kasteel wegtoveren!’, gilt een toehoorstertje verrukt.

Fogg begint en vertelt over de vele landen waar hij is geweest. Hij toont een boek met woorden en plaatjes, strooit deze letters denkbeeldig door de lucht en opent het boek weer: alle pagina’s zijn leeg! Maar met de hulp van de kinderen die de woorden weer ‘teruggooien’ en een magische goochelspreuk kwamen de woorden toch weer op hun plaats terug. Fogg steekt een naald door een spiegel en vertelt over Frankrijk en dat daar de Eiffeltoren 317 meter hoog is. Dan gaat de goochelaar verder naar het land van Pizza, Pasta en Pinokkio en voort gaat het, door naar het land van de pyramide’s en farao’s. De kinderen hingen aan zijn lippen; niet wetende dat ze tussen alle trucjes door ook nuttige levenskennis opdeden. Over enkele jaren trekt deze generatie over de wereld en kan zeggen: ‘Hallo Eiffeltoren; jij bent 317 meter hoog!’