Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2012

Hooghkamer vol met bedreigde diersoorten

VOORHOUT – De rugstreeppad en de kleine modderkruiper zijn twee van de beschermde diersoorten die voorkomen in het gebied Hooghkamer. Daarnaast zijn er ook waardevolle plantensoorten, die het waard zijn om behouden te worden. Dit heeft een inventarisatie uitgewezen, die op de website van de gemeente Teylingen te lezen is.

Voor het realiseren van de nieuwbouwwijk Hooghkamer heeft er een Flora- en Fauna-onderzoek moeten plaatsvinden om exact te bepalen welke soorten er in het gebied leven. Zo zijn daar de zwanenbloem en de gewone dotterbloem. Ook de gewone vogelmelk en de knikkende vogelmelk komen voor, al wordt van deze twee soorten verwacht dat die in Hooghkamer zijn aangeplant. Het onderzoek stelt: ‘Door de planning van waterlopen in de VINEX-locatie kunnen er goede vestigingsmogelijkheden voor de dotterbloem en zwanenbloem ontstaan. Wanneer dit in voldoende mate wordt aangegeven in de planvorming zijn compenserende maatregelen niet noodzakelijk.

De enige vissoort die in het studiegebied is aangetroffen, die beschermd is volgens de Flora- en Faunawet, is de kleine modderkruiper. Deze soort voelt zich vooral goed thuis in kleine watergangen, waar de concurrentie met grotere vissoorten niet te groot is. ‘Indien nieuwe watergangen in de VINEX-locatie worden ontwikkeld hoeven de beoogde werkzaamheden geen structurele bedreiging te vormen voor deze soort. In de te ontwikkelen watergangen zullen zich nieuwe populaties kunnen ontwikkelen’, aldus het rapport. Wel moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over het wegvangen van de kleine modderkruiper voorafgaand aan de start van de bouwwerkzaamheden.  Over de vernietiging van het huidige leefgebied en het wegvangen van de kleine modderkruiper vóór de aanvang van de bouwwerkzaamheden, dienen in de planvorming echter duidelijk afspraken te worden gemaakt.

Alle amfibiesoorten die zijn waargenomen in het studiegebied, zijn beschermde diertjes. Hieronder bevinden zich de meerkikker, middelste groene kikker, bruine kikker en de gewone pad. Maar ook zijn de kleine watersalamander en de rugstreeppad aangetroffen. Hoewel deze rugstreeppad in Nederland relatief veel voorkomt, zijn ze elders in Europa uiterst zeldzaam. Voor het laten voortbestaan van de populatie moet daarom ook heel voorzichtig gehandeld worden. De rugstreeppad is namelijk kritisch ten opzichte van zijn woonomgeving. De aanwezigheid van rulle, zandige goed graafbare bodem in combinatie met water dat verkeert in een pionierfase is voor het behoud van de soort op de lange termijn noodzakelijk. In het gebied waar honderden nieuwe huizen gebouwd moeten worden, komt een levenskrachtige populatie rugstreeppadden voor die uit minimaal 50 tot 100 volwassen dieren bestaat. ‘Voor het behoud van de rugstreeppad is de uitvoering van compenserende maatregelen dan ook vereist. Op welke wijze compensatie zal plaatsvinden, dient duidelijk in de uitwerkingsplannen voor de locatie te worden opgenomen. Daarnaast mogen voortplantingsplaatsen van amfibieën niet in de voortplantingsperiode (maart-augustus) worden gedempt.’