Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 november 2012

Meer zelf doen

LISSE – De komende jaren zullen de verwachte kosten voor de Wmo-voorzieningen hoger uitvallen dan de rijksinkomsten. Daarom worden de inwoners gestimuleerd om meer dingen zelf te doen en minder gebruik te maken van de individuele voorzieningen. Wethouder Adri de Roon (D66) gaf dinsdag 6 november tekst en uitleg.

In een ambtelijk rapport staat onder meer: ‘We komen (ruim 650.000 euro, JD) tekort op het bedrag dat we van het Rijk krijgen voor de uitvoering van de Wmo. Dit komt omdat we nu nog rekening houden met een groei van uitgaven voor individuele voorzieningen. De invoering van de Kanteling moet zorgen dat de vraag naar individuele voorzieningen minder wordt.’

De Roon vertelt over deze Kanteling: ‘Mensen hebben geen recht meer op een voorziening. We kijken voortaan met de cliënt wat het probleem is, wat ze zelf kunnen doen en of de omgeving kan helpen om deze mensen deel te laten nemen aan de samenleving.’ Organisaties als de SWOL, ISD en maatschappelijk werk moeten deze gesprekken gaan voeren. Insteek is, dat er minder gevraagd wordt om voorzieningen als trapliften, rollators en dergelijke. De Roon: ‘Inderdaad is het beperken van het beroep op de kostbare individuele voorzieningen mede het doel’.