Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2012

Progressieve Combinatie valt uit elkaar

NOORDWIJK – De kogel is door de kerk: D66 en PvdA willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 niet meer als Progressieve Combinatie verder gaan. Deze partij is twaalf jaar geleden opgezet en is een samenwerkingsverband tussen GroenLinks, PvdA, D66 en onafhankelijke leden. Tijdens de algemene ledenvergadering van woensdag 21 november bleek dat er na 2014 geen toekomst meer is voor deze partij.

Al een jaar wordt gesproken over de toekomst van de partij, maar het einde lijkt nu echt nabij. Marie-José Fles, voorzitter van de Progressieve Combinatie,  houdt nog nadrukkelijk een slag om de arm. ‘Er is nog geen resultaat en de conclusie was dat we er met ons allen nog een maandje over nadenken. In die tijd ga ik wachten op een opzeggingsbrief die hopelijk nooit komt. Ik ga nog steeds voor de Progressieve Combinatie. Een goed verkiezingsresultaat kun je het beste realiseren in een samenwerkingsverband.

Hoewel de onderlinge samenwerking de afgelopen jaren goed verliep, heerste er bij de meeste leden toch grote ontevredenheid over het resultaat. Waren de drie partijen in de jaren ’90 nog goed voor zes zetels (met 19 raadsleden), bij de laatste verkiezingen haalde Progressieve Combinatie maar drie zetels (met 19 raadsleden). Dat deed pijn en zowel D66 als PvdA zijn van mening dat de drie partijen zelfstandig  een gezamenlijk beter resultaat kunnen behalen. Fles informeert dat er nog geen opzegbrief binnen is gekomen. ‘Als die er wel komt, moeten we een ontbindingsbesluit maken. De Progressieve Combinatie kan niet doorgaan, als één van de leden opzegt.’

Dick Gutlich (D66) was niet bereikbaar voor commentaar, maar zowel Arthur Eijs (GroenLinks) als Hans van den Berg (PvdA) bevestigen dat D66 en PvdA uit de Progressieve Combinatie willen stappen. Eijs: ‘De leden van GroenLinks hebben in meerderheid gekozen voor het voortzetten van de samenwerking  Maar de liefde moet van meerdere kanten komen. De intentie van D66 is overduidelijk. Het is een kwestie van een formaliteit om de scheiding af te handelen.’

Van den Berg laat weten: ‘Bij de laatste verkiezingen haalden we 3 van de 21 zetels. Dat is niet veel, want landelijk halen de drie partijen 1/3de van de stemmen in Noordwijk. De volgende verkiezingen gaan we met drie aparte lijsten campagne voeren. Ook van D66 was al bekend dat ze zelfstandig verder willen gaan. Het is apart zeker mogelijk om meer dan drie zetels te halen. Maar tot 2014 blijven we als fractie in de gemeenteraad zoveel mogelijk met één stem spreken.

Ook Dick Gutlich (D66) bevestigt dat zijn partij uit de Progressieve Combinatie wil stappen. Het waren vooral de nieuwe leden van zijn partij die deze koerswijziging wilden hebben. Zij herkenden zich niet in de samenwerking met de Progressieve Combinatie.

De algemene ledenvergadering van D66 vond al in september plaats. Die avond werd gestemd over vier voorstellen die varieerden van het behouden van de huidige situatie tot het volledig loskoppelen van de partij met de Progressieve Combinatie. Gutlich: ‘Een flinke meerderheid koos voor deze laatste optie. De nieuwe D66-generatie heeft deze omslag bepaald. Ik heb er zelf een nachtje over geslapen met de vraag of dit wel verstandig is. Maar er zijn voldoende argumenten voor. Als D66 zorgen we voor een nieuw profiel en zullen mensen zich meer tot de partij aangetrokken voelen.’