Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2012

Toerisme kost geld

NOORDWIJK – De al jaren bejubelde toeristische inkomsten, blijken op papier helemaal niet zo fraai te zijn. Berekeningen van het ambtenarenapparaat tonen aan, dat de gemeente juist veel geld kwijt is om de toeristen naar de badplaats te lokken. Deze wetenschap leidde tot veel kritiek bij de leden van de commissie Ruimte, Bereikbaarheid en Financien op donderdag 13 december.

Commissielid Van der Pijl (Puur Noordwijk) stelde onomwonden: ‘761.939 euro negatief staat gelijk aan 35 euro per gezin per jaar; het toerisme draait op Noordwijk en Noordwijk draait niet op het toerisme. We moeten het toerisme niet afschaffen, maar de negatieve trend zit er dik in. In 2007 was het negatieve saldo 340.000 euro en nu 760.000 euro.’ Hij vond het gebruikte berekeningsmodel ‘nogal discutabel’.

Ook commissielid Van Hoek (VVD/JES) vond dat er op de cijfers nog wel wat af te dingen was. Toerisme heeft een belangrijke economische factor; de werkgelegenheid. We hebben de Muze, een zwembad en sportfaciliteiten: die zouden we niet hebben zonder het toerisme.’ Hij vond dat de cijfers over de baten en lasten van het toerisme opnieuw berekend zouden moeten worden en vond het CDA naast zich in dit pleidooi.

Wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) vroeg zich af: ‘Zou de gemeenteraad van Parijs discussiëren over het toeristisch belang van de Eiffeltoren? Deze cijfers zijn niet volmaakt en dat gaat ons ook nooit lukken. Je neemt nooit het hele economische effect van het toerisme mee. 1.730 mensen in 180 horecabedrijven werken hier. Je zou kunnen concluderen dat geld wordt bijgelegd, maar we maken inzichtelijk hoeveel we uitgeven en wat de inkomsten zijn aan toeristenbelasting en parkeren. De economische omzetten achterhalen en berekenen, blijft echter lastig.’