Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2013

‘Druk op mantelzorgers wordt groter’

KAAG EN BRAASSEM – Inwoners die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, kunnen in de toekomst veel minder gemakkelijk worden opgenomen in een verpleeghuis. Zij moeten langer zelfstandig blijven wonen en een beroep doen op hun omgeving om hen te helpen met de verzorging. Dat is een van de gevolgen van de decentralisatie van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ambtenaar Elke Louwers verstrekte maandag 21 januari meer informatie aan de politici.

De gemeenten moeten de WMO-taken vanaf 2015 op zich nemen en met name mensen die vallen onder de categorie ‘ZZP 1 – 4’ zullen de gevolgen merken. Louwers: ‘Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen met een beginnende dementie die langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen.’ Op de budgetten voor huishoudelijke hulp wordt met maar liefst 75% gekort door de rijksoverheid. Daarom kunnen in de toekomst alleen nog mensen hiervan gebruik maken, die echt verwaarloosd zijn. Er komt ook een inkomensafhankelijke bijdrage.

Louwers waarschuwt: ‘Het gaat rigoureus worden. Gezegd wordt dat de mantelzorg en het sociaal netwerk het gaat opvangen. Maar als de druk op de mantelzorger groter wordt, krijg je overbelaste mantelzorgers en ben je verder van huis. Laten we nu al beginnen met het dichter bij elkaar brengen van de professionele mensen en de mantelzorgers. We moeten allemaal er een tandje bij zetten, maar het dilemma waar we nu voor staan is dat we er niet zelf aan onder door moeten gaan.’

In Kaag en Braassem waren er vorig jaar 32 mensen die een indicatie kregen ZZP 1 – 2. Maar voor ZZP 3 en 4 gaat het om een heel grote groep mensen, waar veel kosten aan verbonden zijn. Louwers: ‘Het belang van organisaties interesseert ons geen donder meer. Het gaat ons om de vraag wie er de dupe worden. De consequentie van deze decentralisatie is, dat mensen die het moeilijk hebben, langer thuis moeten wonen. De voorzieningen nemen heel ernstig af en als gemeenten kunnen we het niet meer op peil houden. Het geld is er gewoon niet meer.’