Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2013

Gemeente neemt zorg voor jeugd over

LISSE – De gemeente krijgt een compleet extra takenpakket van de rijksoverheid waar het gaat om de zorg voor de jeugd. Wethouder Adri de Roon (D66) maakte dinsdag 15 januari bekend welke gevolgen dit heeft.

In het ambtelijk stuk ‘Hart voor de jeugd’ is te lezen dat het huidige jeugdzorgstelsel op de schop moet. De instroom in de jeugdzorg neemt al jaren sterk toe, maar de zorg is niet effectief genoeg. Het zorgaanbod is versnipperd en veel tijd van professionals gaat zitten in administratieve werkzaamheden. Daarom wordt gekozen voor een meer integrale aanpak, waarbij niet alleen naar de jeugdige, maar ook zijn omgeving wordt gekeken.

De gemeenten worden verantwoordelijk voor de zorg en daarom wordt de komende maanden bekeken hoe op dit vlak het beste kan worden samengewerkt. Het is voor kleinere gemeenten namelijk vrijwel onmogelijk om al het werk zelf te doen. De verantwoordelijkheid behelst onder meer: jeugdhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg jeugd en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Maar ook de jeugdreclassering, onder toezicht stelling en jeugdzorgplus wordt in de toekomst het pakkie-an van de gemeente. Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld worden samengevoegd en de gemeenten worden verplicht om de Kindertelefoon in stand te houden.

De Roon: ‘We zullen het beter moeten doen en goedkoper dan nu gebeurt. Het is niet zo dat we dat fluitend zullen doen, maar we gaan dit natuurlijk wel redden, al is het onvermijdelijk dat er fouten zullen plaatsvinden. We gaan het niet ineens 180 graden anders doen, maar we willen de zorg minder versnipperd laten plaatsvinden, zodat er geen 27 instanties apart kijken naar een jongere.’

Ook wordt kritisch gekeken naar de manier waarop ouders, leerkrachten, familie, vrienden, buren en vrijwilligers het verschil kunnen maken bij de preventie en opvang. Doel is om dit te realiseren met de werkwijze 1Gezin1Plan. De gemeente treedt hierbij als regisseur op.