LISSE – De Rooversbroekdijk wordt opnieuw heringericht. De eerdere herinrichting, die 45.000 euro heeft gekost, wordt naar aanleiding van klachten van omwonenden en fietsers verwijderd. Inmiddels zijn er al enkele ongelukken gebeurd, dus de gemeente wil de aanpassingen zo snel mogelijk realiseren. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) verstrekte dinsdag 29 januari meer informatie.
Het deel van de Rooversbroekdijk dat richting Lisse Rond gaat, is een populaire toegangsweg naar dit deel van Lisse. Het gemotoriseerd verkeer wil deze lange rechte weg vaak zo snel mogelijk overbruggen en om dat tegen te gaan zijn enkele jaren geleden asverschuivingen en verkeersgeleiders geplaatst. Maar hierdoor kwam de veiligheid van de fietsers in het geding; ze hadden minder ruimte om te fietsen en bovendien werd het zicht belemmerd door de verkeersgeleiders. Daarom heeft de gemeente, op advies van twee adviesorganen (NOV en VVN), de politie en brandweer, een nieuw plan bedacht.
De bestaande asverschuiving wordt eruit gehaald en ook de verkeersgeleiders gaan eruit. Het blijft een 30 km weg en het bestaande asfalt wordt eruit gehaald. Hiervoor in de plaats komt een asfalt toplaag met ‘streetprint’; door de structuur van de weg en de ribbels lijkt het of je op klinkers rijdt. Echte klinkers aanleggen is geen optie, want die worden door de vrachtwagens aan gort gereden. Ook komen er in de Rooversbroekdijk verkeersplateaus te liggen met een hoogte van 10 centimeter. Deze plateaus geven geen of minder kans op trillingen in nabijstaande woningen. Het plateau op de kruising wordt ook verhoogd tot 10 centimeter. Met twee tijdelijke smiley’s wordt aandacht gegeven aan de snelheid van het verkeer.
Van Zelst licht toe waarom het gebied een 30 km zone blijft en geen 50 km gebied wordt, zoals veel weggebruikers willen. ‘De fijnstofmeting laat dat niet toe.’ Is er dan zo’n meting geweest en wat waren de resultaten? De wethouder schudde zijn hoofd: ‘Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Er is geen meting geweest. Maar we gaan ervan uit, dat de fijnstofwaarden omhoog gaan bij een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.’
Is de eerdere herinrichting van de Rooversbroekdijk, die pas enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden, nou weggegooid geld geweest? De wethouder reageert: ‘Natuurlijk; het gaf bovendien een hele hoop commotie en emotie. Er zijn wel wat ongelukjes geweest, maar met name toen er sneeuw lag. Maar het ging na de herinrichting vooral om de subjectieve veiligheid die door de mensen gevoeld werd.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home