STREEK – De bestuurlijke bijeenkomst over de toekomst van de vijf Bollendorpen, is slechts een eerste opstap naar een traject dat vijftien jaar moet duren. Dit blijkt uit documenten waarover de gemeenteraadsleden en burgerraadsleden op donderdag 14 februari gaan praten.
De politici van de ‘Bollenvijf’ moeten tot overeenstemming komen om samen te werken op vijf gebieden: ‘Openbare orde en veiligheid’, ‘Sociaal domein’, ‘Economische zaken’, ‘Ruimtelijke ordening’ en ‘Infrastructuur’. Deze vijf thema’s worden in aparte ‘broeisessies’ besproken.
In het zogeheten ‘position paper’ (PP) wordt aangegeven dat de Bollenvijf al samenwerken bij acht grote instanties. Als het totaal aantal samenwerkingsverbanden wordt meegenomen, dan betreft het meer dan zestig ‘bilaterale relaties’. Het PP maakt de raadsleden al warm om flink door te pakken. ‘Er komen forse bezuinigingen op de gemeente af en het kabinet oefent druk uit om tot schaalvergroting in het lokale bestuur te komen. De Bollenvijf kunnen samenwerken zonder vrees voor een “vijandige overname”.’ Een echt zelfstandige gemeente is een fictie en het klimaat voor discussies over fusie verandert, volgens het PP. ‘Het gaat niet meer om draagvlak van onderop, maar om opschieten en doorpakken.’
De stuurgroep, die de conferentie heeft opgezet, neemt alvast een voorschot op de conclusie: ‘We interpreteren de voorkeur voor samenwerking zonder herindeling in een deel van de colleges en de raden niet als weerstand tegen functieverlies van afzonderlijke gemeentelijke organisaties of verlies van autonomie in engere zin. Dat functieverlies is allang opgetreden. Samenwerking betekent dat je competenties gaat delen. Een pleidooi voor absolute zelfstandigheid in combinatie met vrijblijvende samenwerking, zou decennia geleden al verouderd zijn geraakt. De opschaling buiten de deur willen houden of zelfs terugdraaien, leidt per direct tot volkomen irrelevantie.’
‘Colleges en raden moeten na 14 februari niet kunnen wachten op een nieuw extern rapport: ze moeten ook zelf actief contact zoeken met elkaar. Dat gebeurt bij voorkeur zonder al te veel ‘in beton gegoten’ standpunten vooraf: hoe meer bewegingsvrijheid, hoe opener de afweging.’ Aan het eind van de dag moet een slotverklaring worden opgesteld. Doel van die slotverklaring is om de voortgang in het proces van intensivering van de samenwerking mogelijk te maken door een bestuursopdracht te verschaffen aan de stuurgroep. En zo verschuift de macht van de gemeenteraadsleden langzamerhand naar de – niet gekozen – bestuurders.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home