Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 februari 2013

‘Vierkant wordt kunstwerk’


LISSE – Het Vierkant wordt ‘historisch’ ingericht, met nieuwe lantaarns, bankjes en een verplaatsing van de wegligging. De terrassen mogen permanent blijven staan en worden verplaatst naar de westkant van het plein aan de gevel van de horecaondernemers. De Leilindes op het Vierkant verdwijnen, maar de markante ceder mag blijven staan. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) verstrekte dinsdag 5 februari meer informatie.

In totaal hebben 29 deelnemers aan een schetsgroep meegewerkt aan de totstandkoming van het voorlopig ontwerp van het Vierkant. De wethouder is blij met het eindresultaat. Het bloemenstalletje word tegenover de Digros geplaatst en bij deze supermarkt worden meer parkeerplaatsen gerealiseerd. Op het Vierkant zelf verdwijnen vrijwel alle parkeerplekken. Wel mag het gemotoriseerd verkeer er (in één richting) overheen blijven rijden, met uitzondering van enkele feestelijke activiteiten en op bepaalde weekenddagen.

Bij de omvorming van het Vierkant wordt gebruik gemaakt van natuurstenen en klinkertjes. Onder de ceder gaat de huidige bak eruit en wordt een wegvlak aangelegd, die schuin afloopt, zodat voorbijgangers even rustig onder de boom kunnen zitten. Er worden circa twaalf fietsnietjes geplaatst en in de weekenden komen er tijdelijk extra fietsrekken bij voor het uitgaanspubliek. Het huidige kunstwerk verdwijnt naar het Van der Graafpark in de Poelpolder. Dat vindt Brekelmans niet heel erg: ‘Het hele Vierkant wordt een kunstwerk.’

Donderdag 14 februari vanaf 20:00 uur organiseert de gemeente een inloopavond in het gemeentehuis om het voorlopig ontwerp te bekijken. Brekelmans stelt enthousiast: ‘Dit wordt het hart van het bruisende Lisse; het Vierkant als een combinatie van een terrassenplein en een evenementenplein.’ Hij is tevreden over het proces, waarbij veel mensen hun voorkeur hebben mogen uitspreken. ‘Niet iedereen heeft 100% zijn zin gekregen, maar een meerderheid van de schetsgroep zeker wel.’ Het Vierkant wordt dit jaar nog aangepakt; direct na afloop van het terrassenseizoen. Binnen een half jaar moet het historiserende Vierkant klaar zijn en mogen de tienduizenden extra toeristen hun gezichten laten zien en het geld laten rollen.