Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 maart 2013

Fusie personeelsafdelingen

LISSE / NOORDWIJK / NOORDWIJKERHOUT – De ambtenaren van de afdelingen ‘Personeel en Organisatie’ worden samengevoegd. Ze worden ondergebracht in het gemeentehuis van Lisse en met deze maatregel willen de gemeenten 98.000 euro besparen. Wethouder Adri de Roon (D66) verstrekte dinsdag 5 maart meer informatie.

De colleges van de drie gemeenten zijn al akkoord gegaan en de afzonderlijke gemeenteraden moeten nog hun oordeel geven, zodat de fusie op 1 juli van dit jaar kan plaatsvinden. Het gaat om ‘slechts’ zestien medewerkers en lijkt dus een niet zo belangrijke maatregel. Maar niets is minder waar; het is een stap in de richting van een complete samensmelting van het ambtenarenapparaat van de Duin- en Bollengemeenten.

De Roon: ‘De gemeentelijk medewerkers komen naar Lisse. Noordwijk en Noordwijkerhout dragen dat personeel en de bijbehorende salarissen over. Zij krijgen hier in het gemeentehuis hun huisvesting en komn allemaal bij elkaar in één grote ruimte op de tweede verdieping.’ De ambtenaren worden actief volgens het ‘nieuwe werken’. Zo krijgt niemand meer een eigen bureau, maar kan aangeschoven worden bij een leegstaand bureau. De Roon: ‘Zo bezet niet iedereen die twaalf uur per week werkt een eigen bureau. Ook kunnen we efficiënter werken. Als is afgesproken dat iets binnen een halve dag moet gebeuren en dan doen de medewerkers het in een uur, dan kunnen ze de rest van de dag in het zonnetje zitten.’

De kostenbesparingen zijn voor Lisse 27.000 euro, voor Noordwijk 30.000 euro en voor Noordwijkerhout 41.000 euro. De Roon: ‘Ook zijn we wat minder kwetsbaar en klein en willen we de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.’

Tot nu toe doen alleen deze drie gemeenten mee aan deze afdelingsfusie. Hillegom en Teylingen laten deze boot aan zich voorbij gaan. De Roon laat hierover weten: ‘Bij alle vijf de bollengemeenten is gepolst om te zien wie er zin heeft om de verkenning door te maken. Hillegom en Teylingen zeiden dat nu niet het goede moment is. Hillegom was bezig met een reorganisatie en Teylingen was bezig met het afronden van een zwaar HRM traject. Maar het is ook niet uitgesloten, dat deze regeling zo uitgebreid kan worden. De collega’s zijn van harte welkom.’ Na twee jaar wordt geëvalueerd hoe de fusie bevalt en of er daadwerkelijk financiele voordelen bereikt zijn.