Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2013

Druk provincie op gemeenten

REGIO – De Provinciale Staten van Zuid-Holland (PS) wil in gesprek met de besturen van alle 67 gemeenten in de provincie. Deze besprekingen hebben dan de ‘bestuurlijke kwaliteit’ als onderwerp. Met dit voorstel stemde een ruime meerderheid van de 53 PS-leden in.

Het kabinet heeft de wens geuit dat over een paar jaar er alleen nog gemeentebesturen zijn, die meer dan 100.000 inwoners vertegenwoordigen. De vertegenwoordigers van de provincie maken zich ernstig zorgen over de huidige ontwikkelingen op dat gebied in Zuid-Holland. ‘Sinds het schrijven van het hoofdlijnenakkoord is het nodige veranderd, door een stapeling van nieuwe gemeentelijke taken en de gevolgen van de economische crisis. Dan gaat het onder meer over de gevolgen van de gemeentelijke grondposities.’

Een motie werd aangenomen om nog voor de zomer ‘actief in gesprek te gaan met alle 67 Zuid-Hollandse gemeenten’. Tijdens die gesprekken gaat de provincie zware druk zetten en kan gedreigd worden met ‘actief financieel en interbestuurlijk toezicht’. De gesprekken moeten in september leiden tot vervolgafspraken over samenwerking danwel samenvoeging van de gemeenten.