Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2013

‘Het is geweldig om honderd te zijn’


OEGSTGEEST – In 1913 was de eerste wereldoorlog nog niet eens begonnen, in België werd gestaakt voor de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht en met het Verdrag van Londen kwam er een einde aan de Eerste Balkanoorlog. Koningin Wilhelmina opende het Vredespaleis en de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd officieel opgericht. Het zijn allemaal zaken, die Riet Verhoef – Gussenhoven heeft meegemaakt. Zij vierde vrijdag 22 maart haar honderdste verjaardag.

Voorafgaand aan het bezoek van loco-burgemeester Wendelien Tönjann was het al erg druk in de woning van Verhoef. Met tien kinderen, twintig kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen is dat ook geen wonder. De eeuwlinge genoot zichtbaar van het feit dat al diegenen die haar zo dierbaar waren, deze unieke verjaardag mee konden vieren.

‘Het is geweldig om honderd te zijn!’, vertelt Verhoef. ‘Ik voel me goed en gezond.’ De in Delft geboren dame verhuisde in 1937 met haar man naar Oegstgeest. Bijna vijftig jaar lang had ze een gelukkig huwelijk tot haar man en oud-wethouder Piet haar ontviel. Ze verzucht: ‘Ik ben te kort getrouwd geweest’. Van haar verjaardag geniet ze met volle teugen: ‘Ik ben zo blij dat alle kinderen er zijn!’

Verhoef is gezond qua lijf en leden. Hoe doet ze dat toch? ‘Ik heb altijd veel gepuzzeld en deed tot mijn 90ste aan bejaardengym. Nu nog doe ik iedere ochtend oefeningen.’ Ook heeft ze plannen voor de toekomst: ‘Ik wil 110 worden!’ De eeuwlinge wordt door haar kinderen op handen gedragen. Namens de kinderen laat de oudste zoon Sjef Verhoef weten: ‘Onze moeder is meester in het behouden van haar eigen waardigheid. Ze wil met iedereen bevriend zijn en blijven, maar wil tegelijkertijd sturen en delegeren. Ik luister altijd naar haar en ook al zijn we het niet altijd eens, we kunnen over ieder onderwerp praten.’

Zondag 24 maart werd de jarige verrast met een groot feest. Na een stiltemoment in de kerkkapel was er een groot samenzijn in Hotel Savoy in Katwijk. Op deze locatie bij het water heeft Verhoef haar toenmalige vriend en latere man leren zwemmen en is de liefde ontloken. Terwijl Verhoef een middagdut deed, gingen alle 56 familieleden een megagrote zandtaart maken, compleet met honderd vlaggetjes. In een speciale strandrolstoel werd Verhoef naar de taart gereden. Op dat moment kwam een heraut te paard aanrijden en overhandigde haar de felicitatiebrieven van de koningin en de Commissaris van de Koningin. Het was het zoveelste hoogtepunt van een uniek festijn. Mevrouw Verhoef: gefelicitaart!