Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 april 2013

Woonbooteigenaren krijgen niets

LEIMUIDEN – De gigantische tariefsverhogingen van de belastingen voor de woonbooteigenaren heeft gezorgd voor enorme ongerustheid en zelfs boosheid. De gemeente steekt haar hand in eigen boezem en erkent dat de communicatie over deze tariefsverhogingen beter had gekund. De wethouders Antoon Kea en Ton van Velzen toonden zich donderdag 28 maart berouwvol.

De woonbooteigenaren betalen nu jaartarieven vanaf 200 euro en dat bedrag loopt in drie jaar op naar 2.750 euro. Het is een belastingstijging van meer dan 1.000%, tot grote schrik van de woonbooteigenaren, die aan de andere kant moesten constateren dat hun naaste buren die niet in Kaag en Braassem in een woonboot leven, slechts zo’n 500 euro hoeven neer te leggen. Door de onrust zag de gemeente zich genoodzaakt om een besloten bijeenkomst te beleggen, waar de media niet welkom bij waren.

Alle veertien eigenaren van de woonboten waren er wel. Kea informeert: ‘We hebben erkent, dat de communicatie naar de woonbooteigenaren beter had gekund en gemoeten. Maar het is niet zo, dat als anderen op een goedkoper tarief liggen, dit direct aanleiding voor de gemeente is om onze tarieven hier ook aan aan te passen.’ Van Velzen vult aan, dat hij blij is dat deze bijeenkomst  in het Kerkelijk centrum De Ontmoeting heeft plaatsgevonden. ‘De bewoners kregen de gelegenheid hun verhaal te houden. Het ging in goed overleg en er vielen geen onvertogen woorden.’

Wat Van Velzen betreft, wordt niet iedere woonbootbewoner even hard getroffen. ‘De verhogingen vallen voor acht woonbooteigenaren (achter het Noordeinde van Leimuiden) mee in het eerste jaar. Zij vallen namelijk in het hoogste tarief en gaan van 900 euro naar 1.200 euro. Maar als je in het eerste jaar omhoog gaat van 200 euro naar 1.200 euro, dan valt dat niet mee. Maar die 200 euro aan belastingen per jaar (voor de woonboten die in de Drecht liggen, JD) was wel erg laag.’ De omwonenden hebben aangegeven dat ze veertien bezwaarschriften zullen indienen tegen de belastingverhogingen. Van Velzen: ‘Je kunt tegen belastingen geen bezwaar maken, maar we willen wel kijken of er mogelijkheden zijn voor belastingteruggave als iemand bijvoorbeeld een heel laag inkomen heeft.’ Dat is overigens geen echte handreiking naar de woonbooteigenaren, maar een standaard maatregel die voor alle inwoners geldt.