Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2013

‘Bestemmingsplan komt twintig jaar te laat’

ROELOFARENDSVEEN – De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met het bestemmingsplan Geestweg / Floraweg. Toch blijven alle partijen zich afvragen of de gestelde ambities haalbaar zijn om in dat gebied duurzame tuinbouw te realiseren. Maar een motie van de PvdA om nu al in gesprek te gaan met de provincie om dat gebied op een andere manier te bebouwen, kreeg geen enkele steun van de overige partijen.

Voorafgaand aan de vergadering hadden de politici in totaal vier dagen nodig om een motie op te stellen over het bestemmingsplan Geestweg / Floraweg. Deze motie werd mede ondertekend door de VVD, Samen voor Kaag en Braassem en het CDA. Ook de PvdA steunde deze motie. De politieke partijen dragen het college van burgemeester en wethouders op om voor 1 juli 2017 een verslag te maken over de stand van zaken in dat gebied. Tegen die tijd moet onder meer duidelijk zijn, of er überhaupt duurzame tuinbouw gerealiseerd is of dat er meer interesse is voor projecten die niets met tuinbouw te maken hebben.

Gemeenteraadslid Jan van der Geest (VVD) was net als de overige politici kritisch. Dit bestemmingsplan komt om vijf over twaalf. Er zijn tuinders vertrokken naar elders waar er wel meer mogelijkheden waren om op andere schaal te tuinen. We zullen het maar voortschrijdend inzicht noemend, maar dit bestemmingsplan komt wel twintig jaar te laat.’ Gemeenteraadslid Job Grovenstein (CDA) zag het wat positiever in: ‘We willen de ondernemers oproepen de kansen te benutten die het plan hen biedt.’

Zijn collega Piet van Veen (PvdA) stelde: ‘Laat het college onderhandelen met de provincie om op korte termijn een realistisch bestemmingsplan te ontwikkelen. Maak een bedrijventerrein op de Geestweg / Floraweg. Over vier jaar zal de conclusie uit het onderzoek zijn, dat er waarschijnlijk geen duurzame tuinbouw zal komen. Laten we nu alvast actie ondernemen.’ Hier waren de overige partijen het niet mee eens. Zij willen de komende vier jaren ‘duidelijkheid voor het gebied over wat wel en niet kan’. Harry van Schooten (SVKB): We staan met dit bestemmingsplan voor een grote opgave. De markt is in dit gebied aan zet. We doen dit ook om de tuinders in het gebied te beschermen, burgerwoningen mogelijk te maken en leges te heffen.’ Toch hield wethouder Antoon Kea de deur op een kier voor het voorstel van de PvdA. ‘We zijn bereid om als college te kijken naar mogelijkheden die zich aandienen. Als het noodzakelijk is om een andere weg in te gaan, dan moeten we dat in samenspraak met de raad niet nalaten.’