OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders gaat geen geld meer stoppen in het behoud van het zwembad. Het huidige zwembad wordt als te oud beschouwd om nog te renoveren en een totaal nieuw zwembad bouwen is te duur. Ook het alternatief dat de nieuwe Vrienden van Poelmeer aanbieden, door een kleinschalig zwembad te realiseren, is geen optie. Zij zijn ‘niet de partij om risicovol te investeren en te exploiteren’, zo heet het officieel. Het college heeft er blijkbaar geen vertrouwen in dat de mensen achter de ‘Vrienden’ capabel genoeg zijn om een vernieuwd zwembad op de juiste wijze te exploiteren.
Dus hoopt het college een of meerdere marktpartijen te vinden die een nieuw zwembad zelf willen bouwen en exploiteren. Aan de gemeenteraad wordt daarom geld gevraagd om dit idee verder te onderzoeken. Het college stelt: ‘Wij concluderen dat het realiseren van een nieuwe zwemvoorziening met een maximale structurele bijdrage van € 100.000 in de exploitatie voor de gemeente zelf niet haalbaar is. Eveneens kan de renovatie van het huidige zwembad niet binnen de gestelde financiële randvoorwaarden worden gerealiseerd.’
Het college wil dus een onderzoek (‘marktconsultatie’) laten uitvoeren, naar onder meer mogelijke kostendragers op de locatie en voor hoe lang de gemeente nog een financiele bijdrage aan het zwembad levert. Dat onderzoek moet begin 2014 (dus nog voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen) klaar zijn, zodat een onomkeerbaar besluit genomen kan worden.
Dat onderzoek lijkt weinig zin te hebben, want de enige manier waarop in het verleden zwembaden door commerciële partijen gebouwd werden, is nu niet meer mogelijk. In Noordwijk bijvoorbeeld bouwt een commerciele partij een compleet nieuw zwembad, maar mag daarvoor in de plaats vele tientallen nieuwe woningen in de naaste omgeving realiseren. Dat plan is gerealiseerd net voordat de grote crisis uitbrak; Oegstgeest moet het doen met de realiteit van vandaag.
Wat het college betreft, is er voor Oegstgeest geen absolute noodzaak om een zwembad te behouden, zo blijkt uit de stukken. ‘Het hebben en behouden van een zwemvoorziening hoort bij de vrije lokale beleidsruimte die de gemeente heeft. Het primaire doel van onze gemeentelijke taak is gelegen in het zorgen voor zweminstructie en het bieden van een voorziening aan verenigingen en andere recreanten. Een doel dat bij sluiting (van het zwembad, JD) op een andere wijze zal moeten worden ingevuld.’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home