Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2013

BESCAL op matje

LISSE – Wie geen geld meer heeft om onverwachte tegenvallers op te vangen, staat aan de rand van het faillissement. En dat is precies de situatie waarin stichting BESCAL zich in bevindt, zo bleek dinsdag 11 juni. Ambtelijke stukken tonen aan, dat de liquiditeitspositie van BESCAL ‘zorgelijk’ is. ‘BESCAL heeft geen liquide middelen beschikbaar voor onvoorziene kosten en uitgaven. Er is geen werkkapitaal aanwezig en BESCAL heeft geen speelruimte meer over.’

Maar er lijkt meer aan de hand te zijn bij BESCAL. Begin vorig jaar nam BESCAL het opdrachtgeverschap voor de revitalisering van ’t Poelhuys over van de gemeente. Hiervoor werd een bedrag van 196.968 euro geïncasseerd, naast de prestatiesubsidie van 331.398 euro. BESCAL verplichtte zich om bepaalde afspraken na te komen. Zo moest uit de administratie blijken welke activiteiten bekostigd zijn uit de subsidie en welke activiteiten uit andere middelen zijn betaald. Ook moest de administratie aantonen, welke activiteiten anders zijn uitgevoerd dan vermeld in de aanvraag. Maar de door BESCAL gegeven verantwoording voldeed niet aan de subsidievoorwaarden, waardoor de stichting haar huiswerk opnieuw moest doen.

Op 30 mei heeft de stichting alsnog verantwoordelijkheid afgelegd, zodat het college van burgemeester en wethouders de subsidie definitief kon vaststellen. Twijfels blijven wel bestaan, want de gemeentelijk accountant stelt kritische kanttekeningen bij de juistheid van de verwerking van de btw bij BESCAL. Een btw-specialist concludeert vervolgens dat ‘nagenoeg zeker te weinig btw wordt teruggevorderd.’ Ook zouden de kosten voor de renovatie van zaal B en C en de sanitaire voorzieningen van ’t Poelhuys hoger zijn uitgevallen. Maar deze uitgaven waren niet in de kostenraming van STOL architecten opgenomen. Het ambtelijk rapport laat weten: ‘Uit de verantwoording revitalisering 't Poelhuys komt niet duidelijk naar voren waar nu meer geld aan uit is gegeven dan oorspronkelijk was geraamd.’

Maar daarmee is het verhaal niet teneinde. Want een door BESCAL opgestelde evaluatienotitie voldeed ook niet aan de verwachtingen, zo blijkt uit de ambtelijke stukken. ‘’De notitie is enkel een opsomming van f e i t e n. Daarin is geen antwoord gegeven op de gestelde vragen en een plan van aanpak en toekomstperspectief ontbreekt.’ De nieuwe directeur / bestuurder van BESCAL krijgt nog een kans om de bestaande evaluatienotitie ‘te verdiepen’. Meest zorgelijk is echter de slechte financiële positie van BESCAL. Er is geen werkkapitaal aanwezig, alleen een bedrag in de kas. BESCAL kan hierdoor geen onverwachte tegenvallers meer opvangen.