KAAG EN BRAASSEM – Onlangs maakte Roel Terraneo bekend, dat hij lijsttrekker wordt van D66 Kaag en Braassem voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Maandag 27 mei presenteerde de partij haar verkiezingsprogramma en er staat een aantal opmerkelijke punten in.
De partij wil de inwoners dichter bij het bestuur betrekken en wil daarom een ‘cultuuromslag’ in de gemeente. Nu is het vaak zo, dat plannen bedacht en uitgewerkt worden, waarna de inwoners hun mening kunnen geven over het eindresultaat. D66 wil dit proces juist andersom opzetten: ‘Bij de planning van een nieuwbouwwijk of een centrumplan willen wij eerst met burgers overleggen voordat er afspraken worden gemaakt met grondeigenaren, projectontwikkelaars of andere partijen. Vervolgens ontwikkelen wij de plannen in samenspraak met burgers (met eventueel als uitkomst dat er geen plan komt).’
De gemeente zou als ‘launching customer’ in zee moeten gaan met jonge, lokale, innovatieve bedrijven. Ook is de partij voorstander van koopzondagen ‘voor zover ondernemers en inwoners dat graag willen’. Ook wil de partij minder regels hebben en gaat dan uit van het principe om ‘vergunningen aan bedrijven altijd te verlenen en bedrijven verplichten tot zelfhandhaving. DAls blijkt dat regels niet worden nageleefd volgt een boete.’ Door het vereenvoudigen van procedures, krijgen de ondernemers en inwoners te maken met minder kosten en irritaties, aldus de partij.
Ook laat de partij zich uit over toekomstige samenwerking met andere gemeenten. ‘Bij een goede aanpak kunnen we efficiencyvoordelen behalen. Net als in het bedrijfsleven is samenwerking met andere gemeenten nuttig.’ Maar moet die samenwerking ook leiden tot een nieuwe gemeentelijke fusie? Dat is niet per definitie nodig, zo oordeelt D66: ‘De merites (voordelen, JD) van verdere schaalvergroting zijn niet vanzelfsprekend en er zijn in elk geval ook nadelen aan verbonden. D66 meent dat de gemeente een mogelijke fusie serieus dient te bekijken. Belangrijk is wel dat een degelijke analyse van knelpunten en oplossingen daaraan voorafgaat. Het belang van de burgers staat hierbij voorop, burgers dienen dan ook nauw betrokken te worden bij een eventueel fusietraject.’
Ook op het gebied van duurzaamheid moet de gemeente van D66 sneller vergunningen verlenen voor duurzame investeringen van bedrijven in bijvoorbeeld het benutten van aardwarmte in de tuinbouw. Ook moet de gemeente helpen bij de collectieve inkoop van zonnepanelen door de inwoners. Minder enthousiast is de partij over windmolens: ‘Kleine molens brengen te weinig op, wind-energie is vooral effectief bij grootschalige parken op zee.’ Ook wil de partij dat wat groen is, ook groen moet blijven. Zogeheten ‘inbreilocaties’ in de verschillende dorpen mogen van D66 niet meer en datzelfde gelt voor nieuwe bedrijventerreinen. Aan de andere kant vindt de partij het prima om langdurig leegstaande panden te slopen en hiervoor in de plaats bomen en struiken neer te zetten. En met een mooi wandelpadennetwerk, moet de gemeente de mooiste worden in de wijde regio.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home