Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2013

Het is ijsjestijd!

Jamin

Vijfmeiplein 53, Luifelbaan in Leiden

Iedereen kent Jamin als de ultieme verwenwinkel. Maar sinds kort heeft Jamin dat verwennen naar nog weer een hoger niveau gebracht. Eigenaar Peter Wijnands laat vol trots zijn nieuwe ambachtelijke Italiaans schepijs zien. Het is het toefje op de spreekwoordelijke taart en symboliseert het einde van de verbouwing. En ook bij ijs gaan creatief en lekker hand in hand.

De sympathieke franchisenemer vestigde zich vier jaar geleden op de Luifelbaan en staat bekend om zijn niet aflatende goede humeur. Hij heeft het prima naar de zin bij Jamin. Vol enthousiasme informeert Wijnands: ‘We verkopen nu ook het ijs buiten de zaak. Het gerenommeerde bedrijf Otelli maakt dit ambachtelijke Italiaanse ijs van goede kwaliteit. Ze doen dit volgens een traditioneel Italiaans concept en de mensen kunnen kiezen uit maar liefst twaalf verschillende smaken.’

En wat vindt Wijnands dan zelf een lekkere smaakcombinatie? ‘Probeer eens een keer straciatella met boerenjongens. En voor de kleintjes hebben we smurfenijs met marshmallowijs.’ Het is ook prachtig om te zien hoeveel aandacht Wijnands schenkt aan iedere klant, jong of oud. Vol verwachting staat een jongetje te kijken naar het ijs dat speciaal voor hem wordt klaargemaakt en hij neemt de heerlijkheid met dankbare ogen in ontvangst.’

Wijnands: ‘We maken er altijd wel een toneelstukje van en betrekken de kinderen bij het scheppen van het ijs. We vragen ze of ze ijs met spikkeltjes of nootjes willen hebben. Of je pakt twee bolletjes met minichocolaatjes en aardbeitjes.’ Overigens zorgt Jamin ervoor dat iedere vrijdag en zaterdag verse noten worden gebrand. De eigenaar tip: ‘En probeer ook maar ons andere nieuwe product: vers geperste jus d’orange.’

Tussen het traditionele andere lekkers als chocola, drop, spek, speculaas, schuim en koek, vallen een paar dingen op. Italiaanse nogataart en handgemaakte fudge, dat is Amerikaanse karamel, strategisch opgesteld bij de kassa. Specialiteiten van de zaak. Klanten van heinde en verre komen er op af.

Ook bijzonder is de ‘klushoek’ achteraan in de Jamin. Hier worden bakproducten verkocht, oftewel alles wat nodig is om een taart of cake te maken en daarna naar eigen inzicht op te leuken. Er is veel keus op het gebied van toppings met onder meer uitstekers, kleurstoffen, sprinkels, taartblikken en kaarsjes.