Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2013

Column

Op goed geluk!
KAAG EN BRAASSEM – In deze column schrijft politiek journalist Joep Derksen over de politiek en de politieke besluitvorming. Hiermee geeft hij een kijkje achter de politieke schermen. Al jaren gebeurt er bijna niets in het dorpshart van Leimuiden. Toch heeft de gemeente onlangs weer de samenwerkingsovereenkomst met projectontwikkelaar Leyten verlengt.
Het is altijd aardig om te zien hoe instanties krampachtig proberen om problemen binnensboords te houden. Het schip lekt soms van alle kanten en hier en daar springt een matroos overboord, omdat hij het niet eens is met het beleid van de kapitein. Al op 19 maart deed Rob de Jong van Leyten tijdens een openbare bijeenkomst in het Praethuys stellige uitspraken over het grote bouwproject, dat enorme gevolgen heeft voor het hele dorp. ‘We zijn hier sinds 2008 mee bezig, maar de woningmarkt is zodanig omgeslagen, dat de geplande koopappartementen volledig onhaalbaar zijn geworden. We ploeteren en zijn op weg aar een oplossing, waarmee het plan alsnog gerealiseerd kan worden. We hopen over minimaal vier weken het plan voor te leggen aan de gemeente.’
Inmiddels is het meer dan vijf maanden later en zijn die plannen nog altijd niet afgerond. Wel heeft Rob de Jong het veld moeten ruimen: zijn taken worden overgenomen door Len Leijten. De reden van De Jong’s vertrek: ‘Vanwege een verschil van inzicht over het toekomstig beleid van Leyten in de huidige marktomstandigheden’.
Het college blijft hopen dat Leyten met mooie en uitvoerbare plannen komt. ‘Er zit zeker voortgang in het project. Er zijn ontwikkelingen gaande, maar daar kan nog niets over gezegd worden. We geloven met Leyten in een goede uitkomst. Daarom is het contract ook nog een keer verlegend.’ Maar ook het geduld van een wethouder is niet oneindig, zo liet wethouder Antoon Kea weten. ‘Het college is wel bezig zich af te vragen: ‘Wat als het plan Dorpshart Leimuiden niet doorgaat? We zijn niet bezig met alternatieve ideeen of plannen, maar we zullen nog ruim voor de verkiezingen van 19 maart 2014 wel verdere stappen ondernemen.’
Het lijkt er dus op, dat de gemeente en Leyten elkaar in een wurgdans vasthouden. De projectontwikkelaar wil wel, maar weet nog niet hoe. De gemeente wil niet de dans afbreken, omdat de zoektocht naar een nieuwe ontwikkelaar nog weer tijd en heel veel geld gaat kosten.