Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

‘Niks doen is geen optie’

KAAG EN BRAASSEM – Na zestig jaar houdt de SWA volgend jaar op om in de huidige vorm op te bestaan. Deze mededeling deden Herman Frankes en Hans Bennis in een presentatie die ze maandag 16 september hielden voor de politieke partijen.
Vanaf 2015 wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen werkzoekenden mét en zonder handicap. Frankes noemt dit het ‘Lourdeseffect’ van het VVD/PvdA kabinet: ‘In heel Nederland bestaan vanaf 2015 geen gehandicapten meer’. De SWA gaat in de toekomst meer als uitzendbureau fungeren voor alle werkzoekenden, zo lieten de presentatoren weten. Frankes heeft er zin in: ‘We kunnen er iets mooiers en beters voor terug laten komen.’
Toch zijn er nog (financiële) drempels te overwinnen. Met de nieuwe regeringsmaatregelen loopt het tekort van SWA op tot 1,6 miljoen euro in 2020. Een deel van dit tekort kan worden opgeheven door verbeterde samenwerking met andere instellingen, maar dan blijft nog altijd tussen 400.000 euro en 600.000 euro over, waar de SWA een oplossing voor dient te vinden. Het eigen vermogen van deze instantie daalt zelfs van 600.000 euro positief naar 5.000.000 euro negatief in 2020. En aangezien Kaag en Braassem voor 7% meedeelt in de kosten, zal dit ook gevolgen hebben voor de belastingbetalers in deze gemeente.
Frankes liet weten: ‘Niks doen is geen optie. We werken nu nog vanuit elke gemeente met verschillende wetgevingen. Er komt in 2015 een einde aan de sociale werkvoorziening, die exclusief bedoeld was voor mensen met een handicap. Het komt erop neer dat we Nederland gaan verdelen tussen mensen die werken en mensen die op zoek zijn naar werk. De SWA moet transformeren in een organisatie die mensen helpt om aan het werk te gaan; de reïntegratie van de werkzoekenden.’
Daarom zijn een zogeheten ‘Werkgeversservicepunt’ en een ‘Startbaan’ opgericht. Het Werkgeversservicepunt helpt alle werkgevers met vragen over arbeidsmarkt, vergunningen en of ze last hebben van gemeentelijke procedures. Tegelijkertijd zoekt deze afdeling naar openstaande vacattures. Bij de Startbaan worden werkzoekenden geholpen met het  goed functioneren in een nieuwe baan. Frankes: ‘Hier krijgen mensen een opleiding aangeboden, werkritme en begeleiding.’ Overigens krijgen vanaf 2015 werkzoekenden maar twee jaar de kans om een nieuwe baan te vinden, met behoud van uitkering. Als het binnen die 24 maanden nog niet gelukt is, komen ze onherroepelijk bij het Wmo-loket, aldus de SWA-vertegenwoordigers.
Wethouder Floris Schoonderwoerd pleitte ervoor dat er een pilot (proefproject, JD) komt in Kaag en Braassem, waarbij mensen direct  na hun ontslag via de Startbaan worden begeleid in een nieuwe baan. ‘Want na drie jaar zijn mensen niet meer gewend om uit hun bed te komen en hun tanden te poetsen.’ Op 3 oktober is er een informatiemarkt over dit onderwerp in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.