Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2013

Woondiensten Aarwoude zoekt oplossing

LEIMUIDEN – Als Woondiensten Aarwoude inderdaad besluit om de woningen aan de Oosterweg 10 tot en met 26 te houden, dan zullen er ingrijpende werkzaamheden worden uitgevoerd. Maar die beslissing is nog niet genomen, zo laat Danny Visser, projectleider Strategie & Beleid, weten.
Nu de woningen definitief het bezit blijven van Woondiensten Aarwoude, lijkt het gezien de gesteldheid van de huizen hoogst noodzakelijk dat er groot onderhoud wordt gepleegd. Gaat uw organisatie dit op zich nemen en op welke termijn?

´De gemeente Kaag en Braassem heeft definitief besloten dat zij de woningen niet wenst te kopen. Dit betekent niet vanzelfsprekend dat Woondiensten Aarwoude definitief eigenaar blijft van de woningen. Wij zullen voor onszelf moeten bepalen wat wij met deze woningen willen doen op de lange termijn. Eventuele investeringen in (het onderhoud van) de woningen zijn uiteraard afhankelijk van het toekomstscenario van de woningen. Omdat dit scenario nog niet bekend is, kunnen wij momenteel niet aangeven welke investeringen in de woningen noodzakelijk zijn. Uiteraard zullen wij, zolang de woningen verhuurd worden, zorgen dat het technisch noodzakelijke onderhoud wordt gedaan.´

Gaat Woondiensten Aarwoude op zoek naar een nieuwe koper?
 
 
´Wij hebben het toekomstscenario van deze woningen nog niet bepaald. Wij zullen in de komende periode een intern onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden. Op basis van de uitkomsten hiervan wordt besloten wat er met de woningen gaat gebeuren. Ik meld daarbij expliciet dat alle scenario’s op dit moment open staan.´

Wat is de levensduur van deze woningen?
´De woningen zijn gebouwd in 1931. In theorie kan de levensduur van elke woning worden verlengd door te investeren in (groot) onderhoud aan de woning. Of Woondiensten Aarwoude kiest voor het plegen van (groot) onderhoud aan de woningen, waardoor de levensduur verlengd kan worden, is afhankelijk van het te kiezen scenario.
Is het gezien de heffingen van de Rijksoverheid op de woningcorporaties, voor Woondiensten Aarwoude financieel mogelijk om groot onderhoud uit te voeren aan deze woningen?

´De Verhuurdersheffing die de Rijksoverheid de corporaties oplegt, heeft uiteraard ook gevolgen voor Woondiensten Aarwoude. De heffing loopt voor onze corporatie op tot circa 1,8 miljoen euro per jaar. Dit betekent dat onze inkomsten ongeveer gelijk blijven, maar onze uitgaven fors stijgen, waardoor wij hetzelfde onderhoud met minder geld zullen moeten doen. Dat neemt niet weg dat Woondiensten Aarwoude een financieel gezonde corporatie is. Gezien onze financiële positie gaan wij er van uit dat wij het onderhoud van ons woningbezit op een passend niveau kunnen houden de komende jaren. Indien wij er voor zouden kiezen de woningen aan de Oosterweg voor langere tijd te blijven verhuren, dan zullen wij er voor zorgen dat deze woningen in een passende staat van onderhoud verkeren.´