Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2013

Donkere wolken doemen over begroting

Ondanks positief resultaat
KAAG EN BRAASSEM – De gemeente moet de positieve begrotingsresultaten naar beneden toe bijstellen door de extra rijksbezuinigingen van 5 miljard euro. Dit geldt echter niet voor het jaar 2014, omdat hier al rekening was gehouden met deze nadelige effecten, die een doorwerking hebben in het gemeentefonds. Voor de jaren daarna moet het positieve begrotingsbeeld van ruim 1 miljoen euro naar beneden toe worden bijgesteld. Voor 2015 wordt het positieve begrotingsresultaat  215.000 euro en dat stijgt in de jaren daarna naar 328.000 euro (in 2016) en 255.000 euro (in 2017).
Wethouder Ton van Velzen laat hierover weten: ‘Het zijn behoorlijke bedragen, maar de financiële ruimte is groot genoeg om dit op te vangen. Deze tekorten waren in de vorige begroting meegenomen als een van de risico’s die ons kunnen overkomen.’ Vorige week bleek, dat de rijksoverheid ook voor 2013 een korting uitvoerde op de budgetten die aan de gemeenten worden toegekend. Voor onze gemeente is dit een bedrag van 271.500 euro. Hierdoor dreigt Kaag en Braassem toch een negatief resultaat te krijgen op de begroting. De wethouder laat weten dat alles in het werk gesteld wordt om dat te voorkomen. Gekeken wordt mogelijke naar verschillende ‘potjes’ om het negatieve saldo op te vangen.  Van Velzen: ‘In de loop der jaren is onze begroting zo strak geworden, dat we geen ruimte meer hebben om dit soort tegenvallers op te vangen. We zijn ons aan het beraden hoe we deze tegenvaller op gaan vangen.’