Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Column

Koopzondag
De koopzondag staat weer op de politieke agenda. Twee keer heeft het college van burgemeester en wethouders tijdens deze raadsperiode geprobeerd om het mogelijk te maken dat winkeliers zeven dagen per week hun toko mogen openen. En even vaak is dit verzoek door een meerderheid van de gemeenteraad afgewezen. Maar een brief van MCD Supermarkt uit Leimuiden heeft deze discussie weer aangewakkerd.
De supermarktmanager is duidelijk: ‘Als we niet op de zondagen open kunnen, wordt de supermarkt binnen een jaar gesloten. Dit gaat ten koste van zestig arbeidsplaatsen.’ De omzet van MCD blijft namelijk ver achter bij de verwachtingen en dat komt volgens de manager ook doordat de uitvoering van het plan ‘Dorpshart Leimuiden’ met vele jaren vertraagd is. In de zomermaanden mocht de supermarkt op de zondagen open zijn en de gunstige omzetresultaten in die periode smaken naar meer.
Wethouder Ton van Velzen is groot voorstander van een vrije zondagsopenstelling, maar hij waagt zich er niet aan om een nieuw voorstel hierover richting de raad te sturen. ‘Ik ga niet een derde keer in één coalitieperiode met een voorstel komen als het al twee keer is afgewezen. Nu moet de raad maar met het voorstel komen en dan willen wij het graag uitwerken.’ Het college wil zich dus niet drie keer aan dezelfde steen stoten.
De bal over de koopzondagen ligt bij de politieke partijen. De VVD is ‘fervent’ voorstander van die vrije openstelling, maar ook de PvdA is een warm pleitbezorger. Fractievoorzitter Piet van Veen vint het ‘niet van deze tijd om winkels op te leggen wanneer zij wel of niet open zijn. Het is namelijk niet meer terug te draaien. In steeds meer plaatsen om ons heen gaan winkels op zondag open. Het is dus heel slecht voor de Kaag en Braassemse winkeliers dat zij nog niet open mogen.’
Mede gezien de religieuze achtergrond laat het standpunt van het CDA zich raden, dus  Samen voor Kaag en Braassem heeft  het eindoordeel in haar achterzak. Als deze partij zich voorstander toont van de zondagsopenstelling hoeven ‘we’ met z’n allen niet meer naar Nieuw Vennep, Noordwijk, Oegstgeest of Leiden te rijden voor ons zondagse vertier. Aan de andere kant wordt op dat moment wel de laatste vrije weekdag van de kleine ondernemer opgeofferd. De keuze over welk belang de voorkeur krijgt, is nu aan de gemeenteraadsleden.