Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Gemeente sponsort sociale buurtsuper

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders is voorstander van de vestiging van een ‘Sociale Buurtsupermarkt’ in de wijk Poelgeest. Zij dringen er bij de gemeenteraad op aan, om hierover al op 31 oktober een besluit te nemen. Dit moet ‘vanwege het grote risico dat het initiatief anders geen doorgang vindt’. Waarom er plotseling zo’n haast is, wordt toegelicht door gemeentelijk woordvoerder Thijs Nouwens: ‘De ondernemer heeft aangegeven dat als voor 1 november geen besluit valt, trekt hij zich terug.’
Wel is het college van plan om de organisatie Support en Co financieel te steunen bij het opzetten van deze sociale buurtsuper met een bedrag van maar liefst 135.708 euro. Dit bedrag bestaat uit een eenmalige investeringsbijdrage van 60.500 euro en een renteloze lening  van 75.208 euro. Overigens wordt die renteloze  lening na vijf jaar kwijtgescholden, als dan blijkt dat Support en Co de sociale Buurtsuper in ieder geval tot 2024 kan laten bestaan. In deze buurtsuper worden mensen tewerk gesteld in het kader van re-integratie (weer aan het werk komen, JD) en dagbestedingsactiviteiten.
De gemeente wil Support en Co onder meer ondersteunen, omdat er geen enkele andere ‘reguliere’ supermarkt is,die er trek in heeft om in Buitenlust een vestiging op te zetten. De wijk Poelgeest is voor zo’n supermarkt simpelweg niet rendabel. Daarom kampt Buitenlust al een aantal jaren met huurderving.
Het college vindt de investering gerechtvaardigd, omdat hiervoor in de plaats een aantal mensen aan het werk komen op ‘leerwerkplekken’ en ‘dagactiveringsplaatsen’. In totaal 37 uur aan verrichte werkzaamheden per week. Op jaarbasis kunnen 12 tot 15 mensen een aantal maanden in de supermarkt werken en gehoopt wordt, dat ongeveer de helft van hen daarna kan doorstromen in een ‘echte’ baan.